LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osnivanje udruge Loremios

Nova inicijativa osječkih studentica – kako će povezati poduzetnike i mlade volontere?

Tri osječke studentice udružile su snage i osnovale Loremios, neprofitnu udrugu koja pomaže poduzetnicima u promotivnim aktivnostima. Evo kako su došle na ideju da ujedno pruže stvarno iskustvo mladima.

Tri osječke studentice udružile su snage i osnovale Loremios, neprofitnu udrugu koja pomaže poduzetnicima u promotivnim aktivnostima. Evo kako su došle na ideju da ujedno pruže stvarno iskustvo mladima.

Nina Viljanac i Ana-Marija Gerić, studentice Medija i odnosa s javnošću te Menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te Vinka Brzica, studentica Marketinga na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, došle su na ideju kako udružiti snage i pomoći slavonskim poduzetnicima, ali i mladima željnima stvarnoga iskustva. 

Osnovale su, naime, neprofitnu udrugu Loremios s ciljem poticanja cjeloživotnog obrazovanja, promicanja, razvitka, unapređenja i osposobljavanja poduzetnika na području Hrvatske. Tim povodom razgovarali smo s jednom od osnivačica – Ninom Viljanac. Ispričala nam je za početak kako se rodila ideja:

- Ideja se rodila prošle godine, u jesen 2020. kada smo primijetili nedostatak komuniciranja malih tvrtki, obrta i poduzetnika za vrijeme pandemije. Onda smo kolegica i ja pomislile kako mi to područje studiramo i proučavamo godinama, pa idemo otvoriti udrugu koja će pomagati upravo poduzetnicima u području PR-a, marketinga, komunikacija i društvenih mreža.

Tijekom raznih volonterskih iskustava, djevojke su imale prilike razviti mnoge vještine i spremne su iskoristiti ih u dobre svrhe. Usluge poput oglašavanja, strateškog komuniciranja, organiziranja događaja te organizacije edukativnih, kulturnih, turističkih i zabavnih aktivnosti različitih sadržaja potrebne su malim i srednjim poduzetnicima, posebice u Slavoniji i Baranji, području koje je i dalje poprilično neprepoznato.

Jednako tako, mnogi zainteresirani mladi ljudi i studenti nemaju priliku raditi na stvarnim projektima s lokalnim poslodavcima jer je samo područje slabo razvijeno. Tako, dakle, ova ideja o oživljavanju i medijskom opismenjavanju poduzetnika i volontera ima zaista velik potencijal - od razvoja poslovnih prilika regionalnih poduzetnika do prilika za iskustvo i razvoj karijere mladih.

S obzirom na situaciju, pitali smo sugovornicu imaju li već zainteresirane klijente kojima treba pomoć.

- Zasad nemamo službenih dogovora, osim pojedinaca iz našega privatnog okruženja koji su izrazili želju da im pomognemo. U narednim tjednima, nakon promocija za klijente, vidjet ćemo kolika je stvarna zainteresiranost. - istaknula je.

Studentice trenutno održavaju regrutacije članova, odnosno volontera koji imaju priliku aktivno ili pasivno sudjelovati u radu udruge, na područjima i projektima koje sami odaberu, u domeni koja im je najprivlačnija. Drugim riječima, mjesta ima za sve kreativce željne novih iskustava, lektore, zaljubljenike u fotografiju, videosnimanje, društvene mreže ili pisanu riječ.

Kako je Loremios novoosnovana organizacija, pitali smo Ninu Viljanac što ona nudi volonterima i jesu li prijave otvorene samo za studente. Rekla nam je sljedeće:

- Nudimo otvorenu komunikaciju i rad, zajedničko učenje, a u budućnosti imamo u planu i edukacije za naše volontere. Udruga je namijenjena svima koji žele sudjelovati.

Dakle, prijaviti se mogu svi do 30. svibnja putem obrasca. Detaljnije informacije o udruzi i njezinim ciljevima objavljene su na Instagram profilu i Facebook stranici. 

FOTO: LOREMIOS