LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neobjašnjiva pravila o domskom redu

Noćenje gosta u studentskom domu zabranjeno je jedino u Rijeci, studenti očajno čekaju izmjene

Mogućnost noćenja posjetitelja u studentskom domu ponekad je prijeko potrebna. Dok u svim domovima u Hrvatskoj dogovor s upraviteljem u vezi s noćenjem gosta prođe uspješno, u studentskom naselju u Rijeci takvo što nije moguće. Studenti očajno čekaju izmjene pravila.

Mogućnost noćenja posjetitelja u studentskom domu ponekad je prijeko potrebna. Dok u svim domovima u Hrvatskoj dogovor s upraviteljem u vezi s noćenjem gosta prođe uspješno, u studentskom naselju u Rijeci takvo što nije moguće. Studenti očajno čekaju izmjene pravila.

Studentima koji žive u domu mogućnost posjeta normalna je stvar. Ako se radi o članovima obitelji, rođacima ili prijateljima koji trebaju ostati par dana, prenoćiti u domu također ne predstavlja problem. No, ne i u Rijeci. U novoizgrađenom studentskom naselju na Kampusu vrijede drugačija pravila. Posjeti se mogu primiti jedino do 22 h, iznimno 23, ali o opciji da gosti prespavaju upravitelji ne žele ni čuti, a kamoli dogovoriti se sa stanarima.

Noćenje u domu u ostalim je studentskim domovima u Hrvatskoj sasvim moguće. U kućnom redu studentskih naselja u Zagrebu, u Članku 14, nalazi se pravilo o noćenju posjetitelja. Potrebno je samo prijaviti gosta na porti te pitati svojeg cimera za suglasnost. U Osijeku je dogovor moguć, a posjetitelji znaju ostati i nekoliko dana bez da itko intervenira. I u Zadru dogovor s upraviteljem nesumnjivo završava uspješno, a u Splitu su dostupni i pomoćni ležajevi.

Dopuštenje se jedino, dakle, ne može dobiti u Rijeci. Na recepciji odlučno niječu glavom na svako studentsko pitanje o mogućnosti noćenja. Na pitanje zašto je to zabranjeno jedan je uvijek isti odgovor – svugdje je tako. Nakon rasprave i uvjeravanja da je zapravo svugdje dopušteno, nadležni se pozivaju na Pravilnik o domskom redu Studentskog centra u Rijeci. U Članku 18. pod stavkom 4. jedino je pravilo koje bi se odnosilo na noćenje posjetitelja, a ono glasi: Nije dozvoljeno primanje odnosno ustupanje i prepuštanje korištenja ležaja osobama koje nemaju pravo na smještaj (ilegalcima). Ako se studenta uhvati u kršenju tog pravila, on gubi pravo na smještaj, što znači da je izbačen iz doma.

Studenti naselja na Kampusu nose se s tom činjenicom tako da krše pravilo. Kontrole ima i zato to nije nimalo ugodno činiti, no dogodi se da je noćenje gosta neminovno. U takvim zaista hitnim slučajevima dopuštenje bi bilo od velikog značaja za studente. Zašto uprava ne popušta u svojoj odluci nakon već mnogo molbi ostaje nepoznanica. Ova je akademska godina druga godina primanja studenata na smještaj u novo studentsko naselje u Rijeci. Čudno je kako Studentski centar u Rijeci nije regulirao pravila kućnog reda nakon što su uočene studentske potrebe kao što je noćenje posjetitelja. Studenti se nadaju da će se možda nešto izmijeniti u jesen – treća godina, treća sreća.

FOTO: FACEBOOK: STUDENTSKI CENTAR RIJEKA