LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVE PRŠTI OD EKOLOGIJE

Nizozemski studenti proizveli automobil koji ne stvara ugljik, već ga 'hvata' i koristi za proizvodnju piva

Studenti koji su ga napravili kažu da može prikupiti oko dva kilograma ugljika na svake 32.000 kilometara. Za usporedbu, zrelo stablo u prosjeku uhvati oko 22 kilograma ugljika godišnje.

Studenti koji su ga napravili kažu da može prikupiti oko dva kilograma ugljika na svake 32.000 kilometara. Za usporedbu, zrelo stablo u prosjeku uhvati oko 22 kilograma ugljika godišnje.

Skupina od 35 studenata Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu napravila je prvi električni automobil za kojeg tvrde da je prvi automobil na svijetu koji ima negativnu emisiju ugljika. To znači da njihov automobil hvata ugljik iz atmosfere i pohranjuje ga za recikliranje.

Nazvali su ga ZEM te njihov prototip automobila, zahvaljujući paru uređaja za hvatanje ugljika iza prednje rešetke, zapravo apsorbira CO2 tijekom vožnje.

FOTO: Donosimo vruću atmosferu s norijade u Zagrebu, od trga do Bundeka


Studenti koji su ga napravili kažu da može prikupiti oko dva kilograma ugljika na svake 32.000 kilometara. Za usporedbu, zrelo stablo u prosjeku uhvati oko 22 kilograma ugljika godišnje, prenosi Zimo. 

Studenti iz Eindhovena objašnjavaja da kada se filtri napune, isti se mogu i isprazniti, a ugljik se može ponovno iskoristiti za gorivo ili proizvodnju piva.

Koliko kreativnosti i ludila na jednom mjestu: fotografije s Riječkog karnevala jednostavno će vas oduševiti


Filtri koje ima njihov automobil, kažu studenti, mogu se izraditi modularno i implementirati se u sve vrste vozila. Međuti, to nije jedina posebnost ovih automobila stoga se treba dotaknuti i solarnih panela na krovu i haubi automobila koji se napajaju kroz osam litijevih baterija s oko 15 posto ZEM-ove snage. Automobil ima i tradicionalni priključak na utičnicu iza stražnje registarske pločice. Nizozemski studenti implementirali su i dvosmjernu tehnologiju punjenja, tako da se ZEM može koristiti i kao generator za napajanje kućanskih uređaja.

Karoserija je ispisana 3D printerom od reciklirane plastike, a njena posebnost je što se može usitniti i ponovno upotrijebiti na kraju životnog vijeka automobila. Razmišljali su i o unutrašnjosti te su je napravili od ananasa i recikliranog ulja za kuhanje.

Studenti Filozofskog fakulteta u Puli predstavili radove na „XVI. Danima povijesti”


Nizozemski studenti ne planiraju prodati ZEM i nadaju se da će patentirati tehnologiju za hvatanje ugljika. Također, nadaju se da će prototip njihova vozila nadahnuti i neke proizvođače automobila da s njima nadograđuju tu ideju.
IZVOR: ZIMO.DNEVNIK.HR
FOTO: YOUTUBE, SCREENSHOOT