LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apsurdno

Nigerijski studenti uhićeni u Hrvatskoj

Nakon što su sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u stolnom tenisu u Puli, dvojica su studenata iz Nigerije, iz Zagreba poslana prema BiH jer je policija pomislila da se radi o migrantima bez dokumenata.

Nakon što su sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u stolnom tenisu u Puli, dvojica su studenata iz Nigerije, iz Zagreba poslana prema BiH jer je policija pomislila da se radi o migrantima bez dokumenata.

Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu osamnaestogodišnji su studenti iz Nigerije. U Hrvatsku su doputovali 12. studenog kako bi sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli te predstavljali svoje sveučilište na natjecanju u stolnom tenisu, prenosi Žurnal. Nakon povratka u Zagreb, odakle su 18. studenog trebali na let za Istanbul, uhitila ih je hrvatska policija

Naime, Abia i Eboh navečer su izašli prošetati gradom kada ih je na tramvajskoj stanici presrela policija i tražila dokumente.

– Pokušali smo objasniti policiji da su nam dokumenti ostali u hostelu, no nisu nas htjeli slušati i odveli su nas u policijsku postaju. – prepričava Eboh za Žurnal.

Misleći da su studenti imigranti bez dokumenata, policija ih je, naovde, strpala u kombi i odvela prema granici s Bosnom i Hercegovinom. Tamo su ih ostavili i rekli im da prijeđu kroz šumu na teritorij BiH. Kada to nisu htjeli napraviti, prema njihovim riječima, policija im je zaprijetila. Zajedno s migrantima koji su također kroz šumu morali prijeći na teritorij BiH, Abia i Eboh, bojeći se za vlastiti život i nesigurni što se događa, stigli su do izbjegličkog kampa u Velikoj Kladuši. 

U ekipi koja je predstavljala Nigeriju bilo je sveukupno 5 sudionika, a Alberto Tanghetti, predstavnik organizacijskog odbora Svjetskog međusveučilišnog prvenstva za Žurnal je komentirao kako su svi sudionici iz Nigerije imali uredne vize i povratne avionske karte iz Zagreba, kako ih je na natjecanju snimila hrvatska televizija te kako je policija u Puli bila obaviještena da dolaze. Kako je došlo do ovakvog propusta, dodaje, nije mu jasno. 

Dok službeni podatci s natjecanja potvrđuju da su Abia i Eboh doista na njemu sudjelovali, iz MUP-a sumnjaju na zloupotrebu dolaska na sportska natjecanja: 

– Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. studenoga prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. studenoga odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH. Hrvatska policija u svojim se postupanjima susreće sa zlouporabom dolazaka stranih državljana na različita sportska natjecanja u Hrvatsku i treba utvrditi je li ovo još jedan primjer takvog ponašanja. – rekla je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić

Na to kako su se nigerijski studenti našli u izbjegličkom kampu, MUP nema odgovor

Dok izbjeglički kamp, organizatori Svjetskog međusveučilišnog prvenstva i sarajevska organizacija Vaša prava rade na tome da studente, koji su ilegalno deportirani u izbjeglički kamp odvedu kući, ne možemo ne primijetiti da Abia i Eboh ne bi morali prolaziti kroz ovakav brutalan kafkijanski proces da ih je policija samo htjela saslušati. 

FOTO: ŽURNAL