LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci panel-rasprave na FPZG-u

„Ni u kom se slučaju ne ograničavajte na državne poslove i na ministarstva gdje se očekuje da rade politolozi“

U panel-raspravi na temu Što nakon diplome? mladi politolozi podijelili su sa studentima svoja iskustva na tržištu rada.

U panel-raspravi na temu Što nakon diplome? mladi politolozi podijelili su sa studentima svoja iskustva na tržištu rada.

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu u utorak, 21. svibnja, održana je panel-rasprava na temu Što nakon diplome? s ciljem informiranja mladih o opcijama na tržištu rada koje im se nude nakon diplome. Naime, uz podršku Alumni kluba FPZG-a te u organizaciji moderatorice, studentice Tereze Buconić, politolozi Mia Burić, Florijan Bašić, Jurica Ćorluka i Gordan Turković studentima su otvorili vidike na trenutne situacije na tržištu rada, otkrili su im kako je protekao njihov put od diplome do prvog stalnog zaposlenja, a dodali su i nekoliko korisnih savjeta potrebnih prilikom borbe za posao na neodređeno.

Mia Burić diplomirala je politologiju prošle godine, trenutno je na specijalističkome studiju, a pred studentima je istaknula kako se, s obzirom na fluidnu situaciju na tržištu rada, relativno brzo zaposlila.

– Od samog početka sam znala da želim pisati, iako moji uradci na faksu nisu bili bogzna što, a posebice u vidu Akademskog pisanja, gdje su mi domaće zadaće vraćali stotinu puta. Upisala sam postdiplomski na ovome fakultetu jer me uhvatila panika i nisam znala što bih po završetku fakulteta. Vama svakako preporučujem da se odmah po završetku faksa prijavite na burzu i odmah krenete s traženjem posla. Meni se ukazala sjajna prilika za stručno osposobljavanje i to je bila ona prilika koja se ne propušta. Mogu reći da sam tada bila na pravome mjestu u pravo vrijeme i evo me, danas se bavim consultingom.

Gordan Turković diplomirao je davne 2009, a trenutno je partner i suvlasnik u agenciji CTA komunikacije za odnose s javnošću.

– Uza sve formalnosti, savjetovao bih vam da sada, dok još studirate na fakultetu, pronađete neke poslove i da ne čekate taj moment kada ćete morati otići u HZZ. Svoj stalni posao ja sam ondje tražio dvije godine jer sam diplomirao u jeku najveće ekonomske krize. Zato učite na tuđim greškama i ne čekajte diplomu, nego tražite praksu još i sada.

Florijan Bašić svoju je diplomu stekao 2017, a trenutno je polaznik doktorskog studija na Fakultetu političkih znanosti.

– Ono što bih vam ja preporučio nakon završetka fakulteta jest da odmah odete u podružnicu HZZO-a te se ondje prema formalnoj proceduri prijavite za zdravstveno osiguranje koje vam država jamči iako ste nezaposleni i još tražite posao. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje dobit ćete svog referenta te uz puno sreće pronaći posao na neodređeno, a uz malo manje sreće naći ćete barem neki oblik aktivne politike zapošljavanja.

Jurica Ćorluka za svoju se diplomu izborio 2012, a trenutno radi kao kreativni direktor u reklamnoj agenciji.

 – Radite i tražite poslove dok studirate. Kasnije nećete ni morati otići na burzu jer će vas netko od ljudi kod kojih ste odrađivali praksu ili neki oblik posla odmah zaposliti. Svakako, prije diplome radite nešto i tražite praksu samoinicijativno i odradite ih makar vam se ne činile zanimljive, makar vas ništa ne plaćali i makar volontirali na festivalu filmova, Danima sira na otoku Pagu, radite što god možete.

Situacija s politolozima na tržištu rada doista je fluidna

Pogrešna je pretpostavka da se, navode panelisti, politolozi moraju nužno baviti poslovima vezanim uz Sabor i stranačke dužnosti. Jurica Ćorluka istaknuo je kako se ni u kom slučaju ne biste smjeli ograničiti isključivo na ministarstva.

– Ni u kom se slučaju ne ograničavajte na državne poslove i na ministarstva gdje se očekuje da rade politolozi. Možete raditi bilo gdje, npr. moja kolegica završila je politologiju i danas drži važnu poziciju na jednoj hrvatskoj komercijalnoj televiziji, a i vlasnik moje firme povezan je s novinarstvom. Tako da vam diploma ni s kojeg fakulteta ne može garantirati zaposlenje u struci, osim ako ne studirate, ne znam, medicinu, pravo ili nešto slično gdje se traže specifična znanja.

Gordan Turković ponosno je spomenuo da bi i dan-danas opet upisao isti fakultet – politologiju.

– Politologija vam daje jednu širinu znanja koju možete svugdje ukomponirati. Kada me i dan-danas pitaju bi li nešto drugo upisao – odgovor je uvijek isti, a to je da bi moj izbor opet bila politologija. Istina, zanimale su me povijest, sociologija i psihologija, ali nisam htio studirati isključivo to, već nešto interdisciplinarno, a to je ova struka koja sve to povezuje. Na fakultetu upijate mnoga znanja i to predstavlja dobar teren za budućnost.

FOTO: Tereza Buconić / Studentski.hr

Bilo kakav oblik rada svakako će vam poslužiti

Iako tržište u nekim svojim segmentima zna biti prenatrpano, neke se prilike za stalnim zaposlenjem ne smiju propustiti. Međutim, poslodavci će uvijek dati prednost onome tko ima što za pokazati u pogledu svojih vještina i znanja, ističe Gordan te nadodaje kako je bitno razvijati svoje sposobnosti.

– Za vrijeme fakulteta ja sam se fokusirao na poslove koji su značili dobru i brzu zaradu. Radio sam tako u trgovini sportske odjeće i tu mi je kao studentu bilo sasvim dobro, a posebice zato što sam radeći taj posao razvio svoje komunikacijske sposobnosti. Bitno je odrađivati takve poslove jer će vam se u suprotnome dogoditi da ćete prilikom traženja posla naići na nekoga tko je već ranije odrađivao nekakvu vrstu prakse, a poslodavci uvijek traže nekoga tko ima predznanje da ga ne bi otpočetka trebali učiti različitim vještinama.

Florijan je svoje poslove odrađivao čak i u inozemstvu te se nalazio na različitim pozicijama od, kako kaže, postavljanja prozora do administrativnih poslova te za kraj poručuje kako se potrebno okušati i u volontiranju.

  – Od druge godine fakulteta svoje sam sezonske poslove obavljao i u inozemstvu i tu je bilo svega, od postavljanja prozora do administrativnih poslova. Također sam i volontirao za različite udruge i organizacije. Ne libite se volontiranja jer, ako ništa drugo, steći ćete mnoštvo kontakata, upoznati različite ljude, a moguće je da ćete i tijekom volontiranja upoznati svojeg budućeg poslodavca. Ako vam se pruži prilika, otiđite i negdje van, razvijajte svoje jezične sposobnosti. Idite po Hrvatskoj, Europi, pričajte, steknite poznanstva, budite hrabri, hrabrost vam je prijeko potrebna na  tržištu rada.

FOTO: TEREZA BUCONIĆ / STUDENTSKI.HR