LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podstanarstvo

Ni osječkim studentima nije bolje – stanovi su skupi, a ponuda mala

Ponuda stanova u Osijeku nije velika, a cijene su često izvan studentskog budžeta, pa su se osječki studenti i ovoga ljeta našli u problemu.

Ponuda stanova u Osijeku nije velika, a cijene su često izvan studentskog budžeta, pa su se osječki studenti i ovoga ljeta našli u problemu.

Baš kao i u ostatku Hrvatske, i u Osijeku studenti imaju problema s traženjem privatnih stanova koji su često izvan prosječnog studentskog budžeta, a ne ide im u prilog ni to što je ponuda mala. 

Kako prenosi Glas Slavonije, dvoje studenata ponekad mora izdvojiti i do 3000 kuna plus režije. U Facebook grupi Stanovi Osijek u Divaltovoj ulici može se pronaći dvosobni stan u novijoj gradi za 2500 kuna plus režije, piše slavonski portal, a u blizini kampusa traži se, primjerice, 1200 po osobi s režijama uključenima.

Sudeći prema 20-ak oglasa, studenti uglavnom moraju izdvojiti između 1200 i 1500 kuna ako će živjeti s cimerima, a tolika je otprilike i cijena garsonijera. Svoje iskustvo podstanarstva za Glas Slavonije opisala je jedna studentica:
– Imala sam različita iskustva. Puno njih iznajmljuje stare i slabo opremljene stanove po visokoj cijeni. Studenti ne traže i ne očekuju luksuz, međutim, nagledaju se zaista svega. Prošle je godine kružio jedan oglas za stan, ne znam je li to za plakati ili za smijati se, gdje je doslovno u jednoj prostoriji bila i kupaonica i kuhinja. Strašno je što sve ljudi iznajmljuju. Ja sam uspjela pronaći relativno dobar stan, plaćala sam ga 1500 kuna plus režije, a nalazio se prekoputa Eurodoma, u centru svega što je potrebno studentu, sve mi je bilo blizu. Smještaj na takvoj lokaciji po povoljnijoj cijeni jako je teško pronaći. S druge strane, za stanove na kraju grada, Jugu II ili Retfali, gdje nema sadržaja za studente, cijene su iste kao i u centru ili u blizini kampusa, a tamo se ipak mora plaćati i gradski prijevoz.
Dodatni je problem i to što još uvijek nije poznato hoće li se nastava održavati uživo ili na daljinu, pa studenti ne znaju ni trebaju li tražiti stan.
FOTO: UNSPLASH