LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Menza u Slavonskom Brodu

Nekvalitetna hrana, nehigijenski uvjeti i još pljačkaju studente

Već duže vrijeme slušaju se studentske pritužbe na iznimno lošu hranu u menzi u Slavonskom Brodu. Ako se dosad, nakon brojnih peticija i prigovora, nisu uspjeli izboriti za bolje uvjete, gdje je došlo do zastoja i hoće li njihova borba vječno trajati?

Već duže vrijeme slušaju se studentske pritužbe na iznimno lošu hranu u menzi u Slavonskom Brodu. Ako se dosad, nakon brojnih peticija i prigovora, nisu uspjeli izboriti za bolje uvjete, gdje je došlo do zastoja i hoće li njihova borba vječno trajati?

Studentski zbor Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu već dvije godine pokušava riješiti problem nekvalitetne prehrane u studentskoj menzi u Slavonskom Brodu koja je zapravo privatni objekt. Dosad su provedene tri peticije, razgovaralo se s njenim vlasnikom, upućeni su prigovori nadležnim institucijama, no poboljšanje uvjeta nije se dogodilo.  

Studenti se žale na hladnu, polusirovu, nekvalitetnu hranu. Meni je iz dana u dan isti, osoblja manjka pa dolazi do zastoja na liniji, a ni higijenski uvjeti nisu zadovoljavajući.

– Radnici ponekad nestručno rukuju s hranom u smislu da hranu diraju svojim rukama, diraju svoje tijelo, lice, glavu i nastave raditi u pripremi hrane bez pranja ruku. Nemaju adekvatnu opremu za rad (Prilog 4), ne nose kape za glavu dok rade s hranom. Hrana je ponekad sirova (Prilog 5), dosta puta nezačinjena i bezukusna i ponekad se u salati može pronaći crv (Prilog 6) i dlaka u hrani. Za desert su u velikom broju slučajeva desertne čokoladice koje koštaju oko 1 kune u trgovini, a vodi ih kao kolač za desert, vrlo rijetko bude i puding koji bude vodenast i neukusan. – stoji u Prigovoru Studentskog zbora Strojarskog fakulteta Studentskom centru u Slavonskom Brodu.

Nakon mnogobrojnih razgovora s vlasnikom menze uvjeti su se poboljšali samo na način da je došlo do preuređenja menze, dok je ono glavno, hrana, ostalo isto. Budući da im je budžet oskudan, studenti su prisiljeni hraniti se u menzi. Međutim, za takvu hranu čak se ne nudi ni realna cijena.

– Problem je što zarađuju na studentima koji nemaju novaca te je izbor prehrane i kvaliteta jako, jako loša. Pod račun na blagajni kuca se burek sa sirom koji košta 9,5 kn (puna cijena), a vi dobijete fornet koji u najskupljoj pekari košta po 3,4 kn po komadu. Iz ovoga se vidi da se žele financijski okoristiti na gubitak studenata. – jedan je od komentara uz peticiju.

Nezadovoljstva su bila prisutna i prije, a od 2016. godine studenti u Slavonskom Brodu počeli su djelovati u vezi poboljšanja uvjeta u jedinoj menzi koju mogu posjećivati. Nereagiranje institucija dovelo je do očaja studenata, koji ne traže luksuz, već jednostavno zadovoljavajuće pripremljenu, kvalitetnu hranu i ljudske uvjete u menzi.

FOTO: LEONA SLATKOVIĆ HARČEVIĆ/STUDENTSKI.HR