LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NEPOSTOJANJE STRATEGIJE

Nedostatak smještaja u Puli: Studentski domovi rezervirani za turiste umjesto za studente

Nedostatak smještaja za studente u Puli jednog od tamošnjih studenata naveo je da o tom problemu progovori javno, a prema informacijama njihova Studentskog centru stvari su jasne – ne postoji zakonska obveza pružanja smještaja studentima tijekom ljetnih mjeseci, osim za posebnu kategoriju studenata propisanu člankom 9.

Nedostatak smještaja za studente u Puli jednog od tamošnjih studenata naveo je da o tom problemu progovori javno, a prema informacijama njihova Studentskog centru stvari su jasne – ne postoji zakonska obveza pružanja smještaja studentima tijekom ljetnih mjeseci, osim za posebnu kategoriju studenata propisanu člankom 9.

Nedostatak smještaja tijekom sezone posebno pogađa studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji žele ostati u gradu tijekom ljeta kako bi radili. No, suočeni s nedostatkom smještaja, a ukoliko poslodavac isti ne rješi, primorani su raditi negdje drugdje.

Upravo taj problem jednog od tamošnjih studenata naveo je da o tom problemu progovori javno, a prema informacijama njihova Studentskog centru stvari su jasne – ne postoji zakonska obveza pružanja smještaja studentima tijekom ljetnih mjeseci, osim za posebnu kategoriju studenata propisanu člankom 9. (djeca poginulih branitelja, osobe s invaliditetom...) No, očito je da postoje prostori u studentskom domu, međutim oni su rezervirani za neke druge goste, kao što je slučaj s Ljetnom školom hrvatskog i njemačkog jezika za polaznike iz Austrije, koju sveučilište organizira već niz godina.

Ravnateljica Studentskog centra gospođa Sanda Rojnić Sinković za Glas Istre potvrdila je da postoji suradnja s Ljetnom školom, ali istaknula je da je to dugogodišnja praksa koja je organizirana izvan redovnog akademskog rasporeda. Kako bi se pružio smještaj tim polaznicima, određeni broj soba u studentskom domu rezervira se za njihovu upotrebu tijekom ljeta. Ta situacija implicira da se studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji ostaju u gradu tijekom ljeta ne pruža ista mogućnost smještaja kao turistima.
Smještaj redovitih studenata omogućava se u razdoblju trajanja akademske godine, s propisanom ljetnom stankom od 15. srpnja do 31. kolovoza, kada nema državne subvencije za smještaj i prehranu studenata. Redoviti studenti pravo na smještaj u domu ostvaruju temeljem provedenog javnog natječaja, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje. Natječaj je svake godine tijekom gotovo cijelog srpnja objavljen na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči Studentskog centra Pula, pojasnila je za Glas Istre Sanda Rojnić Sinković.
Nedostatak smještaja u ljetnim mjesecima stvara ozbiljan problem za studente koji žele ostati u Puli i raditi kako bi financirali svoje školovanje ili stekli radno iskustvo. Mnogi poslodavci ne nude smještaj za svoje zaposlenike, a nedostatak studentskog smještaja otežava pronalazak adekvatnog rješenja za tu skupinu mladih ljudi. To može dovesti do financijskih poteškoća, stresa i nepotrebnih prepreka u njihovom obrazovnom i profesionalnom razvoju.

Nastavno na taj problem, naglasak je na istraživanju alternativa, kao što su subvencije za stanarinu ili suradnja s lokalnim poslodavcima, kako bi se pružila podrška studentima u pronalaženju smještaja tijekom sezone.

Pitanje nedostatka smještaja za studente u Puli tijekom ljeta ukazuje na potrebu za sveobuhvatnom strategijom koja će osigurati pravičan i pristupačan smještaj za sve studente. Kroz dijalog između sveučilišta, Studentskog centra, lokalnih vlasti i studentskih organizacija, moguće je pronaći održiva rješenja koja će podržati studentsku populaciju i njihove potrebe tijekom cijele godine.
FOTO: UNSPLASH