LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održan četvrti susret „Maratona karijera“

Ne dajte hrvatskoj negativi da vas zatuče i ne ograničavajte se studijem na kojem ste trenutno

Tijekom četvrtog susreta „Maratona karijera“, na PMF-u, studenti su imali priliku čuti životne priče i savjete dvaju hrvatskih uspješnika – meteorologa Zorana Vakule i poduzetnika Nenada Bakića. 30-ak prisutnih studenata postavilo je mnoga pitanja stručnjacima svoje profesije i, očekivano, susret je bio iznimno zanimljiv.

Tijekom četvrtog susreta „Maratona karijera“, na PMF-u, studenti su imali priliku čuti životne priče i savjete dvaju hrvatskih uspješnika – meteorologa Zorana Vakule i poduzetnika Nenada Bakića. 30-ak prisutnih studenata postavilo je mnoga pitanja stručnjacima svoje profesije i, očekivano, susret je bio iznimno zanimljiv.

Članovi udruge Studentski informativni kutak i organizatori projekta Maraton karijera i četvrti su posjet fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upriličili zanimljivim gostovanjem. Čak dva gosta, investitor i poduzetnik te bivši student matematike Nenad Bakić te meteorolog i bivši student fizike Zoran Vakula, zainteresirala su studente svojim dolaskom i popunila gotovo čitavu dvoranu A101 Matematičkog odsjeka na PMF-u.

Svoju je priču prvi prepričao Nenad Bakić obraćajući se prvenstveno studentima matematike, ali i ostalima. Iako je nekad bio među boljim studentima u generaciji, njegov se kasniji životni i poslovni put usmjerio malo drugačije nego što je mislio. Veliki zaljubljenik u financije pokrenuo je prvi financijski portal, a nešto kasnije krenuo u poduzetničke vode. S poduzetništvom je, kako je ispričao studentima, konačno realizirao svoju kreativnost. Za uspjeh u poduzetništvu spomenuo je kao nužne strastvenu upornost, vještinu komuniciranja i vještinu učenja (jednako kao i želju za učenjem). Uvjeren da ljudska kreativnost nema granica ovaj se poduzetnik čvrsto zalaže za uvođenje STEM edukacije u hrvatsko školstvo, a u svojem je naumu toliko uspješan da je čak imenovan posebnim savjetnikom Predsjednice RH-a za digitalnu transformaciju i STEM. U želji da svako dijete dobije priliku za nova, moderna znanja i da se hrvatski obrazovni sustav približi europskim standardima Nenad Bakić neumorno radi na kulturi uspjeha zemlje te želi da jednog dana, štoviše, definirao je i godinu 2031, kultura i uspjeh naše zemlje budu zavidni. Zaključno, savjetovao je studentima da ne daju hrvatskoj negativi da ih zatuče, neka posao kojim će se baviti bude onaj s kojim će rasti i izgrađivati se, a ne onaj koji će raditi samo da zarade i zadovolje svoju okolinu.

Selfie s Nenadom Bakićem; izvor: SIK

Zoran Vakula prognozirao je slabo pokislu atmosferu na Horvatovcu i bio je u pravu. Njegov su dolazak dočekali deseci studenata s brojnim pitanjima. Simpatični se predavač nebrojeno puta našalio na vlastiti račun i na račun već uobičajenih hrvatskih komentara o njegovu radu. Priznao je, posao kojim se danas bavi nije bio nešto što je sanjao dolaskom na studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. U želji da siđe roditeljima s grbače i osamostali se što ranije, prihvatio je svoj prvi posao u meteorološkim vodama. Danas u potpunosti živi svoj posao, na poslu i izvan njega, stoga ne čudi da daje prognoze i na obiteljskom ručku ili susjedima dok šeće psa. Upravo se zato, rekao je Vakula studentima, ne trebamo ograničavati upisanim studijem i ne trebamo biti tužni ako se ne bavimo strukom jer nas život često može okrenuti u drugome smjeru, a sam studij ukazati na neka nova znanja i vještine kojih dotad nismo bili ni svjesni. 

– Ako volite to, neka će vam sila pomoći da u tome i uspijete. – rekao je Zoran Vakula studentima dajući im do znanja da je na koncu zaista najvažnije raditi ono što voliš i u čemu najviše ustraješ.

Predavanje Zorana Vakule; izvor: SIK
 
Niz predavanja Maratona karijera približava se kraju te uskoro slijedi posljednji, peti susret i to na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Organizatori će i toga dana studentima prirediti novu dozu inspiracije uz predavanje, ali i drugi sadržaj poput panel-rasprave hrvatskih uspješnika. Sve informacije bit će dostupne na njihovoj Facebook stranici kao i na stranici udruge Studentski informativni kutak.
FOTO: STUDENTSKI INFORMATIVNI KUTAK