LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike

Naše brončane robotičare mentorirao student FOI-a!

Svjetska RoboCop federacija imenovala je Ivana Kolarića sucem i voditeljem natjecateljskih kategorija, što predstavlja do sad najveći uspjeh studenta na ovom natjecanju.

Svjetska RoboCop federacija imenovala je Ivana Kolarića sucem i voditeljem natjecateljskih kategorija, što predstavlja do sad najveći uspjeh studenta na ovom natjecanju.

Hrvatski tim pod mentorstvom studenta s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu Ivana Kolarića osvojio je 3. mjesto na svjetskom natjecanju u robotici RoboCup 2022. Natjecanje se održalo u Bangkoku, na Tajlandu u razdoblju od 11. do 17. srpnja 2022. godine. Svjetska RoboCop federacija imenovala je Ivana Kolarića sucem i voditeljem natjecateljskih kategorija, što predstavlja do sad najveći uspjeh studenta na ovom natjecanju, piše universitas-portal.hr.

Nagrada je dobivena u kategoriji Rescue Line, a članovi hrvatskog tima bili su Borut Patcev, Juraj Kolarić i Franko Prikratki. Uz navedenu nagradu, hrvatski tim je također dobio i nagradu za najinovativnije programsko rješenje. Uz Ivana Kolarića, tim je mentorirao i Ivica Kolarić.

Na ovogodišnjem 25. RoboCup natjecanju okupilo se više od tri tisuće natjecatelja iz 45 zemalja svijeta. Radi se o najvećem svjetskom robotičkom natjecanju koje je od iznimne važnosti za prijenos i razmjenu znanja u području robotike, umjetne inteligencije i automatizacije između obrazovnih i istraživačkih institucija na svim razinama. Natjecanje je utemeljeno 1997., a hrvatske ekipe na njemu nastupaju od 2011. godine.
FOI-jev student Ivan Kolarić je jedan od bivših natjecatelja i član trofejnih ekipa, a svjetska ga je RoboCup federacija imenovala kao suca i voditelja natjecateljskih kategorija.

- Radosni smo i ponosni što ovaj uspjeh možemo podijeliti s hrvatskom javnošću uz nadu da ćemo time privući što više djece u razne edukativne i natjecateljske aktivnosti koje organiziramo. Nadamo se i većoj percepciji značaja postizanja ovakvih uspjeha, ne samo na svjetskom nego na domaćim i ostalim međunarodnim robotičkim natjecanjima kako bi se ovim iznimnim talentima ostvarile želje za nastavkom obrazovanja i karijera u područjima vezanim uz robotiku. Moramo imati na umu da je robotika budućnost, ali i sadašnjost te je zbog svoje interdisciplinarnosti jedno od najprikladnijih polja za podučavanje zasnovano na STEM i projektnim osnovama – stoji u priopćenju na web stranici Hrvatskog robotičkog saveza.

Program je realiziran uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice tehničke kulture sredstvima javnih potreba u tehničkoj kulturi.
FOTO: UNSPLASH