LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobre vijesti

Nakon rigoroznih uputa za ispite, na EFZG-u uslijedio dodatni ispitni rok za sve studente

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu donesene su tri značajne odluke nedugo nakon što su objavljene stroge i nerealne upute za polaganje ispita prema kojima student pada ispit čak i u slučaju tehničkih poteškoća za koje nije sam kriv.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu donesene su tri značajne odluke nedugo nakon što su objavljene stroge i nerealne upute za polaganje ispita prema kojima student pada ispit čak i u slučaju tehničkih poteškoća za koje nije sam kriv.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu nedavno su se pobunili zbog nerealnih uputa za polaganje ispita iz matematike i ekonometrije prema kojima, primjerice, svi padaju ispit ako nastavniku pukne internetska veza. Isto tako, imaju 35 minuta za pisanje ispita, odnosno 30 minuta za pisanje i 5 minuta za fotografiranje i slanje ispita, a ako zakasne više od 10 sekundi, padaju. Nedugo nakon toga reagirao je Studentski zbor Ekonomskog fakulteta, ali i političar Davor Nađi koji je i sam bivši student ove institucije i koji je javno pozvao Fakultet i nadležno ministarstvo da se aktiviraju oko problema. 

Studentski zbor par dana nakon toga objavio je dobre vijesti za studente, među kojima je i ona da je nakon poslanog dopisa Katedri za matematiku i Upravi fakulteta odlučeno da nijedan student ne smije pasti ispit zbog tehničkih problema bilo koje vrste.
– Studenti nisu i ne mogu biti odgovorni za mrežne i internetske probleme, kako svoje, tako i svojih profesora kod kojih pišu ispit, stoga su navedena pravila ukinuta i svi ćete moći polagati svoje ispite u bezbolnim i normalnim uvjetima. – stoji u obrazloženju.
Osim navedene odluke, EFZG je još uveo dodatni ispitni rok u travnju za sve studente zbog teške situacije u kojoj su se svi našli, ali i kako bi studenti mogli što uspješnije riješiti godinu i položiti ispite. Ispitni rok bit će otvoren za apsolutno sve studente i za apsolutno sve ispite. Na kraju je još službeno izglasano i ustanovljeno Povjerenstvo za rješavanje molbi studenata s potresom pogođenih područja koje će se baviti svim individualnim molbama svih koji upute bilo kakvo pitanje, molbu, zahtjev i slično.

Oko spornog polaganja ispita iz matematike i ekonometrije kontaktirali smo Upravu fakulteta od koje smo dobili sljedeći odgovor:
– Uprava Ekonomskog fakulteta ozbiljno je shvatila ovu situaciju te smo poduzeli sve potrebne korake da se navedeni elementi iz spomenute upute promijene. Pojedinci s Katedre za matematiku dali su upute koje su sadržavale sporne elemente te je to u međuvremenu i promijenjeno. 
Detaljnije o koracima koje su poduzeli studentski predstavnici i ishodu njihovog djelovanja doznali smo od predsjednika Studentskog zbora EFZG-a Marina Ćuka, čiji komentar prenosimo u cijelosti:
– Temelj su rasprave sporni uvjeti za polaganje ispita koji su doneseni na razini cijele Katedre za matematiku, a koji su prilikom objavljivanja naišli na velik broj negativnih reakcija od strane svih studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Za početak moram naglasiti kako je Studentski zbor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu promptno reagirao i stao u zaštitu prava studenata jasno dajući do znanja da su navedeni uvjeti nedopustivi i da se studente u ovim, već dovoljno teškim trenucima, ne smije zastrašivati, već je potrebno pronaći adekvatne kanale transparentne provedbe ispitnih rokova. Odmah po saznanju za navedenu situaciju smo reagirali i obavijestili Upravu fakulteta o spornim odlukama te je Uprava fakulteta dala  punu podršku studentima i odmah se prionulo rješavanju problema i korigiranju navedenih uvjeta za pristup ispitnom roku. Studentski zbor je uputio dopis na adresu katedre za Matematiku sa zamolbom da se sporne stavke uvjeta za pristupanje ispitima ukinu jer ni u kojem smislu ne stvaraju poticajno i motivirajuće okruženje prije pristupanja ispitu. Dapače, ovi uvjeti ne samo da nisu motivirajući, već studentima dodatno otežavaju situaciju, straše ih i unose dodatnu paniku.

U našem smo se dopisu Katedri za matematiku dotaknuli i nekoliko konkretnih prijedloga i uputa, a koje su vezane uz adekvatno rješavanje problema zastoja ili nestanka internetske veze. Zatražili smo da se studentu u slučaju nestanka internetske veze ne bilježi pad ispitnog roka, već da se pruži druga prilika povratku na ispitni rok u propisanom vremenskom roku, a poništavanje izlaska na ispitni rok u slučaju potpune nemogućnosti ponovnog pristupa ispitnom roku uz, naravno, adekvatne dokaze i razloge za isto. Loša internetska veza profesora nije problem studenata i ne smije biti faktor utjecaja na konačnu ocjenu svih studenata. U istoj situaciji, profesor se treba pokušati ponovno prijaviti na ispit i nastaviti ga provoditi prema predviđenom planu. Ako se pak profesor nije u mogućnosti vratiti u online meeting, svim studentima treba biti poništen ispitni rok i omogućen novi ispitni rok. Zaključak cijele priče i prioritet Studentskog zbora je zaštita svih studenata svih socijalnih statusa. U tom smislu, prijeko je potrebno zaštititi studente čija je internetska veza loša. Studenti različitih životnih standarda jednostavno moraju svi biti jednaki i dobiti jednake mogućnosti s ciljem zaštite i poboljšanja studentskog standarda. 

Možemo razumjeti želju i volju profesora koji imaju za cilj provesti ispitne rokove što transparentnije, ali i jasno reći kako se neke od odluka kose s osnovnim načelima dobre vjere i pozitivnog usmjeravanja studenata ka cilju. Smatramo kako bi profesori trebali u životnom smislu poticati i pomagati studente svojim primjerom te im pokazati sve najbolje karakteristike najljepšeg životnog doba.

Za sam kraj, želimo potaknuti studente na pozitivno razmišljanje i usmjeravanje njihovog fokusa na učenje i pripremu za ispitne rokove. Uvjereni smo kako će rasplet ove situacije biti miran i da će se daljnjim razgovorom pronaći optimalno rješenje i da nijedan student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu neće pasti nijedan ispit zbog tehničkih problema bilo koje vrste. Posebice je važno uzeti u obzir i brojku studenata s potresom pogođenih područja u čijim domovima povremeni manji potresi mogu uzrokovati i pucanje internetske veze koja postaje podložnija disfunkcionalnostima. S obzirom na dosadašnje povratne informacije, zajedničku volju i pozitivan dijalog između Studentskog zbora i Katedre za matematiku, a posebice podršku i brigu za studente od strane Uprave fakulteta, vjerujemo kako studenti nemaju nikakvog razloga za brigu i da će zimski ispitni rok biti proveden u potpunosti u skladu s dosadašnjom praksom provedbe online ispita. Uvjereni smo kako ćemo u vrlo kratkom vremenu zajedničkim snagama donijeti set rješenja kojima će biti zadovoljni apsolutno svi dionici fakulteta, a posebice studenti, za koje ćemo se boriti da svoje ispite polažu u bezbolnim okolnostima, bez nepotrebno nametnute panike i pritiska kako bi studenti pokazali ono zbog čega su tu, a to je stečeno znanje.
Nasreću, nakon što su se aktivirali studentski predstavnici, Fakultet i spomenuti političar Nađi, sporne upute maknute su sa stranice Katedre za matematiku, što je studentima u godini poput one koja je iza nas i ove u kojoj se sada nalazimo te kada dio fakulteta donosi odluke za provođenje ispita kojima se doprinosi uspješnijem rješavanju godine umjesto da je dodatno otežavaju, od iznimne važnosti. 
FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR