LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci otkriveni na sajmu GRADify

Nakon potresa došlo do većeg interesa za upisom studija građevine, ali i potražnje za radnicima

Osim povećane potražnje za radnicima u graditeljstvu, povećan je i broj srednjoškolaca koji žele upisati studij građevine, otkriveno je na sajmu GRADify, koji je održan u travnju na zagrebačkom Građevinskom fakultetu.

Osim povećane potražnje za radnicima u graditeljstvu, povećan je i broj srednjoškolaca koji žele upisati studij građevine, otkriveno je na sajmu GRADify, koji je održan u travnju na zagrebačkom Građevinskom fakultetu.

U posljednjih godinu dana, nakon potresa u Zagrebu, a zatim i u Petrinji, porasla je potražnja za radnicima u graditeljstvu za 20 posto, prenosi RTL. Osim povećane potražnje, povećan je i interes srednjoškolaca koji žele upisati studij građevine. Do sada se na jedno upisno mjesto prijavljivalo dvoje učenika, dok sada isto mjesto dijele njih petero. 

– Potražnja u ovom dijelu potresnog inženjerstva, obnove konstrukcija, infrastrukture, zaštite okoliša, prometnica tu su investicije velike, a onda i potreba za zaposlenjem tolika da smo imali i upit resornog ministarstva da povećamo upisne kvote. – rekao je Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za RTL.

Te podatke otkrilo je prvo izdanje sajma poslova GRADify, održanog 17. travnja na Građevinskom fakultetu u Zagrebu u kojem je 20 poslodavaca dobilo priliku predstaviti se studentima, a studenti dobili informacije o mogućem zaposlenju. Cilj samog sajma bio je povezati studente s poslodavcima iz građevinske industrije te im približiti tržište rada stručnom praksom ili zaposlenjem.

– Velika je potražnja za radnicima, velika je potražnja za tehničkim kadrom, inženjerima, tehničarima, poslovođama. – rekla je Petra Kralj, voditeljica Odjela ljudskih resursa u građevinskoj tvrtki za RTL.

Na sajmu poslova predstavljena je i digitalna platforma za povezivanje studenata i poslodavaca za stručnu praksu. Sajam je održan u sklopu projekta GRASP – Stručna praksa na Građevinskom fakultetu, a sam projekt financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

S obzirom na porast potražnje građevinskih radnika na tržištu rada, studenti nakon završenog Građevinskog fakulteta ne trebaju strahovati za budući posao, a prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Domagoj Damjanović očekuje da će tijekom tri godine trajanja tog projekta najmanje 400 studenata već steći praksu.

– U narednom periodu nam je cilj da ta stručna praksa postane dio obaveznog studijskog programa. – objasnio je Damjanović za RTL.

FOTO: UNSPLASH