LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska razmjena

Najveće hrvatsko sveučilište dočekalo erasmusovce, studenti se upoznali s kulturom i baštinom

U Tjednu dobrodošlice u prostorima Akademije dramske umjetnosti održana su akademska predavanja o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskoj religijskoj baštini te o kulturološkom šoku i akulturaciji.

U Tjednu dobrodošlice u prostorima Akademije dramske umjetnosti održana su akademska predavanja o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskoj religijskoj baštini te o kulturološkom šoku i akulturaciji.

Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizirao je Tjedan dobrodošlice za strane studente u ljetnom semestru akademske koji su na Sveučilište u Zagrebu došli na studentsku razmjenu. Većina studenata, od njih gotovo 400, na studijski boravak u Zagreb došla je u sklopu europskoga programa Erasmus+ mobilnosti za zemlje Europske unije. Najviše stranih studenata došlo je iz Francuske, potom iz Njemačke, Italije, Poljske i Španjolske. Tjedan dobrodošlice trajao je od 20. do 24. veljače 2023.

U Tjednu dobrodošlice u prostorima Akademije dramske umjetnosti održana su akademska predavanja o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskoj religijskoj baštini te o kulturološkom šoku i akulturaciji. Usto, studenti su uživali u orguljaškom koncertu u bazilici sv. Antuna Padovanskog.

Stručno vodstvo na engleskom jeziku kulturno-povijesnim središtem grada Zagreba organizirano je u više termina. Cijeli su tjedan studenti imali priliku za posjet i stručno vodstvo Tehničkim muzejom Nikola Tesla, gdje su mogli vidjeti prezentaciju dostignuća Nikole Tesle, obići rudnik i zbirke transformacije energije, obnovljivih izvora energije i stalni muzejski postav. Za sve studente koji dolaze u Zagreb nakon Tjedna dobrodošlice, posebice za studente iz država nečlanica EU-a, organizirana je dodatna vođena tura Zagrebom te posjet muzeju.

Tjedan dobrodošlice završio je Danom dobrodošlice, koji se prvi put nakon pandemijskih godina održao uživo u petak, 24. veljače, u kinodvorani Studentskoga centra. Glavni pozdravni govor za strane studente održao je prorektor za studente, prijediplomske i diplomske studije profesor dr. sc. Boris Brkljačić.

U nastavku programa, studentima je predstavljeno Sveučilište u Zagrebu, mogućnosti studiranja na engleskom jeziku, kao i učenja hrvatskoga jezika za strance na Croaticumu. Hrvatski studenti iz Erasmus Student Networka Zagreb (ESN Zagreb), udruge čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju iz Erasmus+ projekta, održali su prezentaciju o studiranju i životu u Zagrebu te predstavili aktivnosti koje će za strane studente organizirati tijekom ljetnoga semestra. Studentima su podijeljeni darovi dobrodošlice, uključujući i materijal o Sveučilištu u Zagrebu i programu Erasmus+, a sve je završilo neformalnim druženjem i umreživanjem uz piće dobrodošlice. Program Tjedna dobrodošlice i Dana dobrodošlice u cijelosti se financira iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti.

FOTO: UNSPLASH