LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Radio Študent

Najstarijem neovisnom studentskom radiju u Europi prijeti ukidanje; pokrenuta peticija

Na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. godine novoizabrano vijeće Studentske organizacije raspravljalo je o nacrtu proračuna za 2021. godinu koji više ne uključuje sufinanciranje Radija Študent u Ljubljani.

Na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. godine novoizabrano vijeće Studentske organizacije raspravljalo je o nacrtu proračuna za 2021. godinu koji više ne uključuje sufinanciranje Radija Študent u Ljubljani.

Zadnja dva dana na društvenim mrežama kruži informacija o ukidanju Radija Študent, zbog čega kolege iz Ljubljane traže pomoć svih zainteresiranih. Pokrenuli su, name, peticiju s ciljem da i dalje imaju svoj medij, slobodu govora, odnosno da ne ostanu bez najstarijeg studentskog medija na ovim prostorima. Srž je problema zapravo u odnosu redakcije radija i predstavnika Studentske organizacije, odnosno razilaženju njihovih stavova.

Naime, na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. godine novoizabrano vijeće Studentske organizacije raspravljalo je o nacrtu proračuna za 2021. godinu koji više ne uključuje sufinanciranje Radija Študent u Ljubljani, a ista je verzija proračuna prošla prvo čitanje. U novoj verziji nacrta za sufinanciranje aktivnosti ne predviđa se minimalni postotak financiranja njegovih aktivnosti i još ponekih aktivnosti. Kao jedan od ključnih razloga ukidanja navodi se toksičan odnos redakcije prema ustrojstvu studentskog zbora, što su djelomice riječi Klemena Peteka, predsjednika ŠOU-a, ali i podržavanje kandidata s neovisne liste na studentskim izborima koja je po svojim stavovima bliže Radiju Študent nego Studentskoj organizaciji. Radi se, dakle, o lošem međusobnom odnosu i tome da ŠOU Radiju zamjera subjektivnost i kritiziranje organizacije od koje traži novac.

Aktualna ekipa radija na kojem su prva iskustva stjecala brojna imena slovenskog javnog života svake godine obučava oko 250 mladih u pet redakcija (politička, glazbena, kulturna, sveučilišna i znanstvena) i dvije službe (spikeri i tehničari) koji zajedno produciraju do 17 sati dnevnog programa. Njegovu održivost jamči 50-ak novih studenata i studentica koji se svake godine nakon obuke pridružuju proširenoj redakciji, a relevantnost programa dokazuje i rekordan broj kandidata koji su pristupili audiciji Radija Študent krajem prošle godine.
FOTO: FLICKR