LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(ne)popunjene upisne kvote

Najpopularniji (i oni manje popularni) fakulteti UNIRI-ja: pad zainteresiranosti brucoša za određena područja

Svoje upisne kvote nije popunio velik broj fakulteta deficitarnih područja – najavljena izvanredna sjednica.

Svoje upisne kvote nije popunio velik broj fakulteta deficitarnih područja – najavljena izvanredna sjednica.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci predstavljeni su ovogodišnji rezultati upisa, a najavljuje se i izvanredna sjednica na tu temu. Ove godine upisano je više studenata nego prošle, ali pad interesa za određena područja je i dalje prisutan, piše Novi list.
 

„U akademskoj godini 2023./2024. upisano je 82 studenta više nego prošle godine, a iako se primjećuje trend usporavanja pada broj studenata radi važnosti teme te prepoznatih demografskih i ekonomski izazova te povezane nužnosti jačanja internacionalizacije održat ćemo izvanrednu tematsku sjednicu o ovoj temi“, najavila je rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, prenosi Novi list.
 

Što zanima i ne zanima brucoše?


Preddiplomske studije u Rijeci ove godine je upisalo 2742 studenta, a diplomske 1357. Kod brucoša su najpopularniji bili studiji biomedicinskog područja kao što su Medicinski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Odjel za biotehnologiju te Fakultet dentalne medicine koji su potpuno ili skoro popunili svoje upisne kvote.

Veliki interes studenti su pokazali i za Građevinski fakultet, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija te studij Logopedije koji je popunio svoju upisnu kvotu.

S padom interesa studenata suočavaju se Pomorski, Pravni, Tehnički, Fakultet za fiziku, Fakultet za matematiku, ali i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Ovi fakulteti popunili su oko šezdeset posto upisne kvote, a mnogo njih je deficitarno područje.
 

Predavaone ovih fakulteta ostat će poluprazne


Slična sudbina zadesila je i Učiteljski fakultet na kojem su određeni studijski programi popunili tek trećinu kapaciteta, što se dogodilo i na diplomskom studiju Politehnike.

Sveučilišni diplomski studij elektrotehnike upisalo je samo 13 studenata što je 23 posto upisne kvote, a Sveučilišni preddiplomski studij Promet i mobilnost, također je popunio samo trećinu planiranih mjesta.

Studij Hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu popunio je 43 posto upisne kvote, a na studiju Engleskog jezika i književnosti zainteresiranih studenata bilo je i više od planiranih mjesta.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA