LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PORAST STIPENDIJA

Najavljen porast neoporezive naknade: studentima i učenicima najveće pogodnosti

Ovom odlukom trebalo bi doći do porasta stipendija za studente, ali i do većih primanja za obavljanje stručne prakse.

Ovom odlukom trebalo bi doći do porasta stipendija za studente, ali i do većih primanja za obavljanje stručne prakse.

Najavljeno je povećanje iznosa neoporezivih naknada uz plaće od prosinca ove godine. Prema podacima od rujna, neoporezive naknade u ovoj godini porasle su čak 50 posto, a prosječne bruto plaće oko 16 posto, piše Večernji list.
 

Što to znači za studente i učenike?


Novim prijedlogom ministra financija Marka Primorca, najveće povećanje osjetiti bi trebali studenti i učenici – neoporezivi iznosi naknada za obavljanje stručne prakse povećat će se sa sadašnjih 232 na čak 560 eura. Za toliko bi se trebao povećati i iznos stipendija i potpora za učenike i studente.

Odnosno, stipendije za izvrsnost ostvarit će porast sa trenutnih 530 na visokih 840 eura. Osim toga, od iduće godine studenti i učenici će moći zaraditi radom preko studentskog ili učeničkog servisa do 3360 eura, što je povećanje u odnosu na dosadašnjih 3158 eura, i to bez gubitka statusa uzdržavanog člana obitelji.

Sportske stipendije


Dobre vijesti očekuju i sportaše, čije sportske stipendije rastu na 560 eura, a nagrade za sportska ostvarenja na čak 2800 eura.

U Hrvatskoj trenutno ima 47 različitih neoporezivih naknada koje su značajno povećane u posljednjih nekoliko godina, a uvedene su i neke nove kao što je bonus za dobre rezultate rada.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA