LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Student International Film Festival

Nagrade 10. STIFF-a osvojili filmovi iz Gruzije, Slovačke, Mađarske, ali i Hrvatske, SAD-a i Nizozemske

Tijekom deset godina održavanja, više od 200 studenata sudjelovalo je u raznim aspektima festivala, uključujući organizaciju, provedbu ili slanje vlastitih filmskih radova.

Tijekom deset godina održavanja, više od 200 studenata sudjelovalo je u raznim aspektima festivala, uključujući organizaciju, provedbu ili slanje vlastitih filmskih radova.

Nakon sedam dana obilježenih iznimnim filmskim radovima studenata iz svih dijelova svijeta, u nedjelju, 26. studenog 2023., žiri i publika su odabrali najbolje filmove u tri kategorije - igrani, dokumentarni i animirani.
 

Nagrade žirija i publike


Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul, odnosno žiri koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, odabrao je film Bjegunac kojeg je režirala Salome Kintsurashvili. Uz nju posebno priznanje dobila su čak dva filma: Niska trava u režiji domaćeg autora Davida Gaše, koji je ove godine primio nagradu Vedran Šamanović na Pulskom filmskom festivalu i Zlatna kolica za najbolji film na Zagreb Film Festivalu te poljski film Prekrasna livada divljeg cvijeća u režiji Emi Buchwald.
 

O najboljima u kategoriji dokumentarni film odlučivali su Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, a pobjedu je odnio Nakon vjenčanja redatelja Mateja Klucika. Posebno priznanje pripalo je nizozemskom filmu Kako se utješiti Machiel van Hoeka.
 

U kategoriji animirani film članovi žirija Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Melisa Favretto složili su se oko filma Vrt srca u režiji Olivéra Hegyija nagrađenog Posebnom nagradom žirija na Animafest Zagreb 2023. godine, dok je počasno priznanje dobio film Krzno prikazan na Sundance Film Festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, Zagreb Film Festivalu i Ottawa Film Festivalu, čiju režiju potpisuje američka autorica Zhen Li.

 

Uz nagrade žirija, koji se sastojao od jednog redatelja čiji je film prethodnih godina bio dio STIFF selekcije, jednog filmskog profesionalca i jednog studenta, Nagradu publike odnio je David Gašo s igranim filmom Niska trava kao najviše ocjenjeni film od kada se na STIFF-u ona dodjeljuje.


Jubilarno izdanje: STIFF Desetljeće


Ove jubilarne, 10. godine prikazano je 40 filmova iz 17 zemalja od 650 prijava, a cjelokupan program tematizirao je prolaznost i promjene koje su se zbile u vrijeme postojanja festivala. 11 kategorija filmova prikazano je u toku 5 dana u riječkom Art-kinu. Paralelno s filmskim, popratni program Igraonica/Arcade odvijao se u Galeriji SKC i Filodrammatici već od 20.11. kada je započela radionica Retrogradni Merkur riječke inicijative Spačke i umjetnika Damjana Šporčića.
 

Svaki film, izložba i radionica bili su još jedan detalj u široj slici STIFF Desetljeća; desetljeća istraživanja promjena i refleksije.
 

Odnosno, kako umjetnička direktorica festivala Maša Drndić ističe: Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore.

FOTO: FOTO: STIFF, SANJA PRODAN