LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Dubrovniku

Na UNIDU predstavljanje knjige „Povijest interneta u Hrvatskoj: Izvorišta i prvo desetljeće”

Cilj knjige bio je pojasniti političke, ekonomske i društvene te kulturne okolnosti koje su dovele do izgradnje računarskih mreža, odnosno interneta na području današnje Hrvatske od 1980. do 2000. godine.

Cilj knjige bio je pojasniti političke, ekonomske i društvene te kulturne okolnosti koje su dovele do izgradnje računarskih mreža, odnosno interneta na području današnje Hrvatske od 1980. do 2000. godine.

Predstavljanje knjige Povijest interneta u Hrvatskoj: Izvorišta i prvo desetljeće prof. dr. sc. Mata Brautovića, pročelnika Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, bit će održano sutra, u utorak, 28. rujna, u 18:00 u sklopu konferencije Informacijska tehnologija i novinarstvo u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik. Uz autora, knjigu će predstaviti recenzenti prof. dr. sc. Nenad Prelog i izv. prof. dr. sc. Domagoj Bebić.

Cilj knjige bio je pojasniti političke, ekonomske i društvene te kulturne okolnosti koje su dovele do izgradnje računarskih mreža, odnosno interneta na području današnje Hrvatske od 1980. do 2000. godine. Nastoji se odgovoriti na pitanja kako su na razvoj hrvatskog interneta u promatranom razdoblju utjecali politika, ekonomska situacija, rat, nacionalne i međunarodne organizacije, pojedinci i korporacije. Povijest interneta u Hrvatskoj napisana je na temelju kombinacije primarnih (arhivi pojedinih organizacija i  privatni arhivi) i sekundarnih izvora (izvještaja, novinskih članaka, znanstvenih članaka i knjiga) koji su autoru bili dostupni, kao i svjedočenja aktera događaja (Boris Aurer, Predrag Pale, Darko Bulat, Ivan Marić i dr.).

– Postoji jako malo građe i dostupnih materijala o povijesti Interneta u Hrvatskoj, čime ovo djelo postaje nezaobilazno za sve one koji se bave novim medijima. (...)  Autor donosi upravo nevjerojatnu količinu podataka i vrijednih informacija do kojih je sasvim sigurno bilo iznimno teško doći. Iako knjiga donosi jako puno podataka i informacija, to nije utjecalo na izniman stil i lakoću kojom autor prezentira svu prikupljenu građu, što čitanje ove knjige čini zadovoljstvom. Na kraju, ovo djelo pokazuje i kako kroz povijest razvoja Interneta trebamo učiti i razumijevati promjene koje se trenutno događaju i koje će se tek događati, a uzrokovane su razvojem tehnologije. – istaknuo je svojoj recenziji izv. prof. dr. sc. Domagoj Bebić. 

FOTO: UNSPLASH