LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tekstilno-tehnološki fakultet

Na TTF-u održano stručno savjetovanje - Održiva moda, tekstil i zelene tehnologije u kontekstu kružnog gospodarstva

Sugovornici su na okruglom stolu diskutirali o utjecaju znanstvenih spoznaja i kreativnosti na razvoj i veću sinergiju s industrijom, a sve s ciljem provedbe uspješnog kružnog gospodarstva.

Sugovornici su na okruglom stolu diskutirali o utjecaju znanstvenih spoznaja i kreativnosti na razvoj i veću sinergiju s industrijom, a sve s ciljem provedbe uspješnog kružnog gospodarstva.

26. siječnja 2023. na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu održano je već tradicionalno 15. znanstveno-stručno savjetovanje Tekstilna znanost i gospodarstvo na temu Održiva moda, tekstil i zelene tehnologije u kontekstu kružnog gospodarstva.

Tema savjetovanja obrađivana je iz različitih aspekata kroz 6 pozvanih predavanja i 36 znanstvenih i stručnih radova prezentiranih putem posterskih izlaganja. U sklopu savjetovanja održana je i izložba radova čiji su kreatori studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Sugovornici su na okruglom stolu diskutirali o utjecaju znanstvenih spoznaja i kreativnosti na razvoj i veću sinergiju s industrijom, a sve s ciljem provedbe uspješnog kružnog gospodarstva. Dotakli su se putovnica proizvoda koje uključuju cjeloživotni ciklus sirovina i robe na globalnom tržištu.

Razvila se konstruktivnate rasprava kroz koju su se istaknule značajke važnosti poučavanja i usklađivanja zakonskih regulativa sa znanstvenim spoznajama i realnim sektorom proizvodnje. Kolege iz Slovenije su naglasili važnost poučavanja za lakše uključivanje u industrijske procese i primjenu kružnog gospodarstva. Do sada su uloženi veliki napori za povlačenje sredstava i opremanje industrije s vrhunskom tehnologijom, s ciljem ekonomski, ekološki i energetski prihvatljive proizvodnje.

Kako navode na stranici Fakulteta, iz svega se da zaključiti da je krajnje vrijeme promjene paradigme tekstilnog sektora - iz crnog u zeleno.

FOTO: UNSPLASH