LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Na Tehničkom fakultetu u Rijeci strah zbog zaraženih studenata; Fakultet demantira nepoštivanje mjera

Nakon što su počele kružiti informacije o zaraženim studentima na Tehničkom fakultetu u Rijeci, Ured dekana izašao je s priopćenjem o navodnom nepoštivanju propisanih epidemioloških mjera prilikom održavanja ispita te isto demantira.

Nakon što su počele kružiti informacije o zaraženim studentima na Tehničkom fakultetu u Rijeci, Ured dekana izašao je s priopćenjem o navodnom nepoštivanju propisanih epidemioloških mjera prilikom održavanja ispita te isto demantira.

Poprilična panika uvukla se među studente Tehničkog fakulteta u Rijeci zbog izjava studenata da se u Fakultet uvukao koronavirus te da se ne provode propisane mjere prilikom polaganja ispita koji se održavaju u njegovim prostorijama.

Naime, jedan student javio se Novom listu s informacijom da su od dvojice kolega dobili poruke da su pozitivni na koronavirus, a da se unatoč tome ispiti i dalje odvijaju uživo:
– Bila je održana sjednica Vijeća pred dva tjedna te se kao razlog održavanja ispita uživo navodi samo smanjenje mogućnosti prepisivanja. Kako se to na drugim fakultetima rješava? Zašto se nadležni ne potrude i izbore za nas da ljeto provedemo normalno, a ne u izolaciji? Stožer je jasno zabranio veća okupljanja u zatvorenom prostoru, a nas stavljaju po 60 i više u predavaonu. – javio se Novom listu student koji je želio ostati anoniman.
Uz to, student je priložio poruke kolega koji su javili da su zaraženi:
–  Dragi ljudi, javljam vam da sam bolestan, pozitivan na COVID-19. Na dan 29.6. sam bio na faksu, u masi, prije i poslije roka iz “čvrstoće”. Ja sam u karanteni od 1.7. do 15.7, nadam se da ste svi zdravi i da će tako i ostati.
– Poštovani kolege, pozitivan sam na koronu skupa s bratom koji je na strojarstvu. Zaraženi smo bili u ponedjeljak na maturalnoj zabavi, prvi simptomi su bili u petak poslijepodne, a testirali smo se u KBC-u u nedjelju da bi rezultati došli u ponedjeljak. U kontaktu s nekima od vas ispred faksa / u hodnicima sam bio u utorak (Mreže), srijeda (Grafika), petak (UUI). Kontaktirao sam voditelja nastave, kontaktirano je Sveučilište, ured dekana, rektor i još par službi. 
 

Fakultet demantira izjave da se ne provode mjere za suzbijanje širenja epidemije

Kako navodi dekan Fakulteta u priopćenju, nastava se još od 16. ožujka provodi na daljinu. U skladu s tim prilagođena su vrednovanja pojedinih sadržajnih cjelina i ishoda učenja kroz odgovarajuće provjere znanja. 

S Fakulteta ističu kako je,  s obzirom na to da se radi o sadržajnim cjelinama i ishodima učenja koji obuhvaćaju i znanstveni pristup, specijalističke kompetencije, razvojni doprinos, kao i primijenjene i meke vještine više razine složenosti, od izuzetne važnosti provjeriti takve ishode učenja dijelom i u neposrednom kontaktu između nastavnika i studenta. Iz tog razloga, a prema preporukama Sveučilišta u Rijeci koje omogućavaju vrednovanje dijela ishoda učenja on siteispiti se održavaju na taj način. 

Imajući u vidu vrlo povoljnu epidemiološku situaciju u početku ispitnih rokova studenti su pristupili ispitima u prostorima Fakulteta uz uvažavanje postavljenih epidemioloških mjera. Ističu da se Tehnički fakultet u potpunosti pridržava svih propisanih epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a navode i koje su to mjere:
  • prilikom ulaska u glavnu zgradu Fakulteta vrši se beskontaktno mjerenje tjelesne temperature te se ne dozvoljava ulaz osobama s povišenom tjelesnom temperaturom
  • na ulazu i drugim lokacijama u zgradi Fakulteta postavljeni su beskontaktni raspršivači sredstava za dezinfekciju ruku
  • prostorije u kojima se održavaju ispiti pripremljene su tako da je osigurana minimalna udaljenost od 2 metra između osoba, pri čemu su studenti smješteni u pojedine prostorije u iznosu do 20% njenog punog kapaciteta
  • za održavanje usmenih ispita, nastavnicima su stavljene na raspolaganje prijenosne pregrade od pleksiglasa
  • nakon svakog završenog ispita osiguran je jedan sat za čišćenje, dezinfekciju i provjetravanje prostorije, što se bilježi u posebnim evidencijskim listama
  • sve prostorije u kojima se održavaju ispiti su zaključane, a ključeve preuzimaju nastavnici neposredno prije početka pojedinog ispita tek kada je evidentirano izvršeno dezinficiranje prostorije
  • higijena u svim zajedničkim prostorijama pojačano se održava, posebice na ulazu u glavnu zgradu, ulazima u sve prostorije i u sanitarnim čvorovima
  • svim djelatnicima, a posebno onima na poslovima čišćenja i tehničke podrške, osigurane su i dostupne zaštitne rukavice i maske za lice
  • na brojnim istaknutim mjestima postavljene su upute za pravilno postupanje u uvjetima epidemije, a što se posebno odnosi na potrebu održavanje fizičke udaljenosti od najmanje 2 metra. 
Međutim, nakon informacije od 6. srpnja o dvojici zaraženih studenata, zatraženo je mišljenje voditelja Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, mr. sc. Dobrice Rončevića, dr. med. Stajalište je epidemiologa da Tehnički fakultet provodi odgovarajuće epidemiološke mjere i procjenjuje se da nema kolektivnog rizika za zarazu te da se može nastaviti s provedbom ispita u prostorima Fakulteta.

Uvodi se obavezno nošenje zaštitnih maski

Usprkos tome što je epidemiološka situacija prema mišljenju stručnjaka povoljna, donesena je odluka o obavezi nošenja zaštitnih maski za lice studentima i djelatnicima te o dodatnom upućivanju na održavanje propisane fizičke udaljenosti u zgradi Fakulteta budući da će se ispiti nastaviti odvijati u njegovim prostorima prema objavljenim ispitnim rokovima.
– Ovim putem želimo i demantirati navodne tvrdnje dvojice studenata da je u predavaonici tijekom polaganja ispita bilo 60 studenata – kako se navodi u jednom novinskom članku. Kao što smo već i naveli u priopćenju, sukladno našim mjerama za suzbijanje širenja epidemije SARS-CoV-2, u predavaonicama je popunjenost do 20% od njihovog maksimalnog kapaciteta i osiguran razmak između studenata je 2 metra. – navodi dekan.
S Fakulteta još govore kako im je žao što su neki mediji prenijeli informacije vrlo ozbiljnih konotacija i negativnih posljedica za njegov, živote njihovih profesora, studenata i ostalih zaposlenika, a da se pri tome nisu informirali s Fakultetom vezano uz sve korake koje su poduzeli za sprječavanje širenja virusa. U tom smislu, tvrde, mogli su spriječiti širenje lažnih vijesti i dodatnog širenja panike i straha među pučanstvom jer su mogli medijima dati točne i provjerene podatke. 
– Rukovodeći se sviješću da nove informacije mogu izazvati nelagodu ili nesigurnost kod pojedinih studenata, omogućit će im se polaganje ispita u posebnom ispitnom terminu. – dodao je dekan na kraju.
FOTO: UNSPLASH