LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PALIJATIVNA ZDRAVSTVENA NJEGA

Na Sveučilištu u Zadru predstavljena knjiga koja bi studentima sestrinstva mogla postati nezaobilazno 'štivo'

Knjiga može pomoći svim osobama koje će pacijentima u teškim trenucima, često terminalnim, biti ključna potpora.

Knjiga može pomoći svim osobama koje će pacijentima u teškim trenucima, često terminalnim, biti ključna potpora.

Kada je čovjek teško bolestan liječnici ulažu sve napore kako bi pronašli neko rješenje i pobijedili bolest ili barem produžili životni vijek. Udžbenik „Palijativna zdravstvena njega“ doc. dr. sc. Marije Ljubičić, nekada glavne sestre zadarske Pedijatrije, danas predavačice na Odjelu za sestrinstvo Sveučilišta u Zadru, pomoći će studenticama, medicinskim sestrama i svima uključenima u sustav palijative da svojim štićenicima pruže što kvalitetniju skrb onda kada više ne postoje mogućnosti liječenja, piše Zadarski list.

Knjiga je namijenjena primarno studentima i studenticama sestrinstva, ali i onima koji su već završili formalno obrazovanje. Na koncu, može pomoći svim osobama koje će pacijentima u teškim trenucima, često terminalnim, biti ključna potpora. Taj poziv danas obuhvaća mnoge duhovne i etičke elemente.

Autorica knjige rekla je kako je bilo izazovno istovremeno pisati doktorsku disertaciju, knjigu i izvršavati obiteljske obveze, a posvetila ju je majci, koja je imala potrebu za palijativnom skrbi.

Pacijent uvijek mora ostati u središtu, a to posebno dolazi do izražaja u posljednjim trenucima čovjekovog postojanja, rekla je predavačica na Osjelu za sestrinstvo Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Marija Ljubičić.

Dragocjen doprinos

Izdavačka djelatnost kruna je znanstvenog rada, bilo da je namijenjena za studente ili širu javnost, a na Sveučilištu u Zadru mogu se podičiti tradicijom izdavaštva koju njeguju, potiču i razvijaju da ne bude namijenjena samo za međunarodnu, nego i domaću publiku. 

Naime, u znanstvenoj zajednici izdavaštvo se sve više svodi na objavljivanje na stanom jeziku kako bi radovi bili vidljivi.  Pritom se zaboravlja komuniciranje s neposrednom zajednicom koja nas potiče. Ova knjiga je dragocjeni doprinos ne samo polju sestrinstva, budući da se radi o društveno odgovornoj tematici palijativne zdravstvene njege, rekao je na predstavljanju knjige prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA