LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Na sjednici zatvorenoj za javnost kandidati za rektora predstavili programe rada

Sjednica Senata zagrebačkog Sveučilišta na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe ostala je zatvorena za javnost, a novinarima je ulaz u rektorat priječilo osoblje Sveučilišta.

Sjednica Senata zagrebačkog Sveučilišta na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe ostala je zatvorena za javnost, a novinarima je ulaz u rektorat priječilo osoblje Sveučilišta.

Buran je bio petak, 16. veljače, na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon sjednice Senata započete u podne, na kojoj su kandidati za rektora Damir Bakić i Damir Boras predstavljali svoje programe rada za naredni mandat ako ga osvoje, prorektor Šimpraga radi zadovoljenja forme održao je konferenciju za novinare na kojoj nije rečeno ništa što javnosti već nije poznato.

Na konferenciji za medije, na kojoj su glavna tema trebali biti programi kandidata za rektore i rasprava koja se zbog njih u Senatu razvila i zbog koje je na koncu sjednica i produžena, glavna je tema bila zatvorenost sjednice za novinare, a kandidat Bakić, kako prenosi Dnevnik.hr, nije bio o konferenciji ni obaviješten službeno. Podsjetimo, konferencija je i sazvana nakon što je 17 redakcija uputilo apel Sveučilištu da se novinarima dopusti da prate sjednicu, a pozivajući se na odgovornost koju Sveučilište ima prema javnosti, apelu se pridružila i ministrica Divjak.

Nakon izjave kako su svoje programe predstavili slučajnim redoslijedom Boras pa Bakić, za što su svaki imali 30 minuta i nakon čega se po 20 minuta odvojilo za raspravu o svakom programu, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije dodao je kako je pitanje kandidata Bakića o tome u koliko će se krugova izbor provoditi ostalo neodgovoreno, ali će se razriješiti savjetom statutarnog povjerenstva.

Novinare je nakon ovih informacija doziranih na kapaljku zanimalo zašto im, unatoč apelu tolikog broja redakcija, nije bilo omogućeno praćenje sjednice, na što je Šimpraga odgovorio:

– Dosadašnja praksa to nije bila. Što se tiče prisutnosti kandidata za rektora u medijima, ja mogu samo reći ono što ste već vjerojatno i primijetili do sada – da jedan od kandidata istupa u javnosti, a drugi kandidat ne istupa u javnosti. Aktualni rektor je onoga trenutka  kada je postao kandidat za rektora donio odluku da što se tiče javnih istupa ne istupa i svojim programom ne izlazi u javnost. Mislim da rektor u ovom slučaju nije htio koristiti svoju poziciju da ne bi stekao neku prednost i da taj odnos ne bi bio neravnopravan. – izjavio je prorektor.

Unatoč tome što praksa nije da novinari budu prisutni na sjednicama, danas je ulaz u zgradu Rektorata dodatno priječio jedan od zaposlenika Sveučilišta koji je novinare pustio u zgradu nekoliko minuta prije 14 sati, kada su obaviješteni da se sjednica oduljila i da će se konferencija održati 45 minuta nakon zakazanog vremena. Prema Šimpraginoj izjavi, svi sudionici akademske zajednice koji su željeli biti upoznati s programima i onime što kandidati planiraju za budućnost, mogli su se s time upoznati:

– Što se tiče zainteresirane javnosti, ja mogu samo reći da kad je u pitanju javnost koja je izravno zainteresirana za izbor rektora, to je naša akademska javnost u kojoj sudjeluje preko 80 tisuća ljudi. U izbornom procesu kroz tijela Sveučilišta svi zainteresirani za izbor rektora, od studenata, nastavnika, znanstvenika i zaposlenika su mogli biti informirani ako su htjeli i bili su informirani kroz svoje predstavnike u svim Sveučilišnim tijelima. Od studenata koji imaju svoje predstavnike u Senatu do toga da su kandidati mogli i jesu slobodno komunicirali sa svim predstavnicima te zainteresirane javnosti. –

Uplitanje šire javnosti, prema njegovim riječima, moglo bi biti kontraproduktivno.

Sedamdeset će članova Senata rektora zagrebačkog Sveučilišta za iduće četiri godine birati na sjednici koja je zakazana za idući petak, 23. veljače.

FOTO: MAJA ČIRJAK STUDENTSKI.HR