LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pomoć žrtvama

Na još jednom zagrebačkom fakultetu moguće prijaviti seksualno uznemiravanje

PMF-ovci koji su žrtve nasilja na fakultetu mogu se javiti Karijernom centru u sklopu kojega će im biti pružena adekvatna pomoć.

PMF-ovci koji su žrtve nasilja na fakultetu mogu se javiti Karijernom centru u sklopu kojega će im biti pružena adekvatna pomoć.

Karijerni centar Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu objavio je upute za prijavu uznemiravanja: neželjenih primjedbi, prijedloga i poziva koji imaju  seksualnu konotaciju, fizičkih dodira i govora tijela koji narušavaju osobni prostor druge osobe i izazivaju osjećaj nelagode, emocionalnog proganjanja u vidu opetovanog izražavanja i pokazivanja naklonosti koji kod druge osobe izazivaju osjećaj nelagode itd.

Žrtve se ponekad iz različitih razloga suzdržavaju od prijavljivanja kaznenog djela, no, kako pišu iz Centra, prijavljivanje je jedini adekvatan odgovor na seksualno zlostavljanje kojim se, između ostalog, šalje jasna poruka da se seksualno nasilje i uznemiravanje neće i ne treba tolerirati. Osim toga, kažu stručnjaci, važno je potražiti stručnu pomoć i podršku kako se prilikom povjeravanja i progovaranja ne bi izložile neadekvatnim i štetnim reakcijama okoline zbog kojih se osjećaju samo još gore, a adekvatna podrška izostane.

Kako prijaviti nekoga?

PMF ima svoj sigurne kanale preko kojih studenti mogu prijaviti zlostavljanje, ali i potražiti podršku u obliku savjetovanja. Riječ je o e-adresama stručnjakinja Ružice Branković, univ. spec. psych., stručne suradnice Karijernog centra – ruzica.brankovic.klun@karijere.pmf.hr i Tereze Oreb, mag. act. soc., stručne suradnice Karijernog centra – tereza.oreb@karijere.pmf.hr.
FOTO: UNSPLASH