LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održat će se i humanitarna akcija

Na HKS-u znanstveno-humanitarna i komemorativna manifestacija „Signum Libertatis: Vukovar“

U sklopu manifestacije klubovi studenata prikupljaju i sredstva za djecu slabijeg socio-ekonomskog stanja.

U sklopu manifestacije klubovi studenata prikupljaju i sredstva za djecu slabijeg socio-ekonomskog stanja.

Klub studenata povijesti Homo volans i ogranka HAZ-a Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organiziraju u ponedjeljak, 15. studenoga, i u srijedu, 17. studenoga 2021, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu znanstveno-humanitarnu i komemorativnu manifestaciju Signum Libertatis: Vukovar.

– Manifestacija Signum Libertatis: Vukovar osmišljena je kako bi se u našim akademskim zajednicama na dostojan način obilježila velika i značajna 30. obljetnica stradanja Grada Heroja, ali i kako bismo se u ovim izazovnim vremenima, kada preispitujemo dosege i domete naših sloboda, sjetili onih koji su svojom nesebičnom žrtvom utemeljili slobodu kakvu danas poznajemo. – poručili su studenti Kluba studenata povijesti Homo volans i ogranka HAZ-a Fakulteta političkih znanosti. 

U ponedjeljak, 15. studenog, bit će predstavljena knjiga 260 dana autora Marijana Gubine koju će predstaviti izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a dijelove romana 260 dana umjetnički će interpretirati akademski dramski umjetnik Mladen Vulić.

U srijedu, 17. studenog, u 11:45 održat će se sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje, u 12:45 slijedi paljenje svijeća na ulazu u Sveučilište, a u 13 sati započinje komemoracija u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Program se nastavlja u 14:30 okruglim stolom Historiografija i politologija o Domovinskom ratu na kojem sudjeluju izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin, izv. prof. dr. sc. Vladimir Filipović i dr. sc. Domagoj Knežević. U 16:30 započinje panel Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja na kojem sudjeluju doc. dr. sc. Ana Holjevac Turković, izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin i prof. dr. sc. Mate Granić.

U sklopu manifestacije Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Homo volans ove je godine u suradnji s Hrvatskom akademskom zajednicom Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu nastavio svoju višegodišnju tradicionalnu humanitarnu akciju pod nazivom Hrvatski studenti za djecu Vukovara.

Cilj je ove humanitarne akcije prikupiti sredstava za osiguravanje toplih mliječnih obroka učenicima slabijeg socio-ekonomskog statusa Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru. Dobrovoljne priloge za malene Vukovarce prikupit će zaposlenici i studenti u prostorijama Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Fakulteta političkih znanosti od 15. do 25. studenog ili uplatom na IBAN račun Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

– Ove smo godine našu humanitarnu akciju oplemenili i humanitarnom izložbom naslovljenom Vukovar za Vukovarce u kojoj su sadržani likovni i literarni radovi učenika spomenute škole. Izložbom su mali Vukovarci poručili što za njih znači Vukovar, a osim što će izložba za javnost na hodnicima Hrvatskog katoličko sveučilišta biti otvorena od 15. do 25. studenog, moći ćete je pogledati i u njezinom online izdanju. – istaknula je predsjednica Kluba studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Marija Stanešić.

Zbog epidemioloških mjera događanja se mogu pratiti na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

FOTO: UNSPLASH