LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dublji pogled u pozadinu dugo iščekivanog filma

Na FER-u održano predavanje „Oppenheimer: Otkrivanje genija atomske ere”

Predavanje je podijeljeno u dva dijela, tako da prvi dio donosi informacije o samom redatelju, a drugi dio o genijalnom znanstveniku Oppenheimeru.

Predavanje je podijeljeno u dva dijela, tako da prvi dio donosi informacije o samom redatelju, a drugi dio o genijalnom znanstveniku Oppenheimeru.

Pred sam dolazak iščekivanog filma Oppenheimer u kina, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je u četvrtak, 13. srpnja, održano predavanje: Oppenheimer: Otkrivanje genija atomske ere. Prvi dio predavanja, Uvod u filmski opus Christophera Nolana,  održao je prof. dr. sc. Dario Bojanac koji je objasnio da Nolan u svojim prijašnjim ostvarenjima često poseže za fizikom vremena, stoji na kanalu Promocija znanosti.

Tako u filmu Dunkirk istu priču promatramo iz tri različita vremenska trenutka u kojima vrijeme teče različitim brzinama, u filmu Interstellar relativnost vremena osnova je filma, a radnju filma Tenet pokreće mogućnost okretanja strijele vremena. – objasnio je Bojanac.


Drugi dio predavanja, Robert Oppenheimer: Otkrivanje genija atomske ere, održao je prof. dr. sc.  Davor Horvatić. On je u svom predavanju objasnio da je izrada atomskog oružja bila neizbježna te da je Oppenheimer utjecao na pobjedu SAD-a kad je u pitanju bila utrka u naoružanju. 

Upoznat ćemo Oppenheimera kroz njegove revolucionarne doprinose kvantnoj mehanici, nuklearnoj fizici i astrofizici, ali najviše kroz njegovu ulogu u Projektu Manhattan i kontroverzama koje su oblikovale njegovu karijeru. – rekao je Horvatić.


Cijelo predavanje možete pogledati na poveznici.
 
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT