LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KLIMA KAO PITANJE DANAŠNJICE

Na Fakultetu za fiziku iz Rijeke će se održati znanstveno-popularno predavanje na temu klime

Na Fakultetu za fiziku na Kampusu Sveučilišta u Rijeci će se održati znanstveno-popularno predavanje iz područja klimatologije

Na Fakultetu za fiziku na Kampusu Sveučilišta u Rijeci će se održati znanstveno-popularno predavanje iz područja klimatologije

Klimatski sustav planeta Zemlje već desetljećima prolazi kroz ubrzanu transformaciju, primarno zbog nekontroliranih antropogenih emisija plinova s učinkom staklenika i to na prvom mjestu emisije ugljikovog dioksida, kao produkta sagorijevanja fosilnih goriva.

Upravo s tom činjenicom u mislima u srijedu 5. listopada u 17.30 će se na Fakultetu za fiziku na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, u dvorani O-029, održati znanstveno-popularno predavanje iz područja klimatologije pod nazivom 1.028 dana.

 

Predavanje će biti održano u sklopu radionice Numeričko modeliranje, koja će biti održana od 3. do 7. listopada, a koja će okupiti preko 20 stručnjaka, kao i studenata iz područja geofizike i fizike okoliša.

 

Gost predavač i voditelj radionice je prof. dr. sc. Vladimir Đurđević s Univerziteta u Beogradu. 

 
Od kraja 19. stoljeća srednja globalna temperatura je porasla za 1°C, izazivajući niz drugih promjena u ostalim elementima klimatskog sustava. Ove promjene već sada stavljaju pod pritisak funkcioniranje suvremenog društva, ali i prirodne sustave na Zemlji. Ukoliko antropogene emisije nastave pratiti trendove iz prošlosti, u budućnosti možemo očekivati nastavak ovih promjena, a negativne posljedice će se značajno uvećati otvarajući mnoga pitanja kako će buduće društvo izgledati, ali i u kojoj mjeri će se živi svijet moći prilagoditi ovim promjenama.

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA