LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Raspetljavanje slučajeva

Na zagrebačkim fakultetima zasad više od 60 prijava seksualnog uznemiravanja

Prijave seksualnog uznemiravanja na zagrebačkim fakultetima i dalje pristižu, no Senat o tome još uvijek nije službeno raspravljao.

Prijave seksualnog uznemiravanja na zagrebačkim fakultetima i dalje pristižu, no Senat o tome još uvijek nije službeno raspravljao.

Do jučer je na zagrebačkim fakultetima prijavljeno više od 60 slučajeva seksualnog uznemiravanja, od kojih 29 na Akademijski dramske umjetnosti, 15 na Akademiji likovnih umjetnosti, 12 na Veterinarskom fakultetu i 7 na Filozofskom fakultetu, javlja HRT.
Vezano: I ostala veća sveučilišta oštro osuđuju zlostavljanje; provjerili smo imaju li prijava
Etičko povjerenstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dalo je ostavku pa procedura sada ide malo sporije:

– Imam osjećaj da će ih biti još više, budući da sam s nekim studenticama u kontaktu koje još skupljaju hrabrost. Predložila sam dekanu da maknemo sa strane sve nesuglasice jer ovo je zbilja jedna velika stvar i ti slučajevi zaslužuju hitno rješavanje – kaže studentska pravobraniteljica Norma Trkovnik za HRT.

Fakulteti za sada uglavnom sami rješavaju ove probleme jer Senat o tome još nije službeno raspravljao, a to neće učiniti ni na sutrašnjoj sjednici jer je odgođena. Policijski službenici počeli su pak samoinicijativno obilaziti obrazovne institucije, no više od toga ne smije se iznositi u javnost zbog tajnosti policijskih izvida i zaštite žrtava. 

Sada treba reagirati Sveučilišni savjet, koji može i mora nadzirati rad Sveučilišta i kojemu se obratilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja:

– S obzirom na aktualna događanja na Sveučilištu u Zagrebu Ministarstvo je pozvalo Sveučilišni savjet, kao tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, da analizira i utvrdi činjenične i pravne okolnosti – naveli su iz Ministarstva za HRT.

FOTO: PIXABAY