LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
20. Državno natjecanje u oranju

Na Državnom natjecanju u oranju sudjelovali orači iz 13 županija, najmlađi natjecatelj tek postao punoljetan

Pobjednici će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju sljedeće godine u Češkoj.

Pobjednici će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju sljedeće godine u Češkoj.

Dana 28. rujna 2024. godine, Velika Gorica bila je domaćin jubilarnog 20. Državnog natjecanja u oranju, u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Grada Velika Gorica, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) i BC Instituta d. d. Ta manifestacija održana je u okviru obilježavanja 105. obljetnice Agronomskog fakulteta.

Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, naglasio je važnost natjecanja za mlade generacije i podršku vlade poljoprivredi.

 

„Zadovoljstvo mi je vidjeti kako oranje sve više interesira mlade generacije i kako se s njima mijenja i naša poljoprivreda. Vlada će uvijek davati podršku i sredstva kroz programe za poljoprivredu. Unatoč klimatskim nepogodama, nastojimo nadoknaditi poljoprivrednicima gubitke i podupirati njihov daljnji rad. Nastavi ćemo tako i u budućnosti, a podržavat ćemo i ovakva natjecanja koja promiču poljoprivredu i ruralni razvoj.” – kazao je Majdak.


Na natjecanju je sudjelovalo 25 najboljih orača iz 13 županija, s 13 natjecatelja u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka. Prvo mjesto u premetnjacima osvojio je Zrinko Miličić iz Osječko-baranske županije. Drugi je bio Domagoj Vuk iz Krapinsko-zagorske, a treći Mijo Samardžija iz Požeško-slavonske županije. U kategoriji ravnjaka najbolji je bio Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije, drugo mjesto osvojio je David Aleksa iz Vukovarsko-srijemske, a treće Fran-Andrej Jalušić iz Međimurske županije. David Aleksa je i najmlađi natjecatelj s tek navršenih 18 godina, a Saši Višku to je peta pobjeda na državnim natjecanjima.
 

Hrvatska domaćin Svjetskog natjecanja 2026. godine


Pobjednici će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju sljedeće godine u Češkoj. Majdak je također najavio da će Hrvatska biti domaćin Svjetskog natjecanja u oranju sljedeće godine.

Osmislite rješenje za osvjetljenje drevnog hrama i osvojite čak tisuću eura


 

„Ovim putem najavljujem kako će Republika Hrvatska po drugi puta biti domaćin Svjetskog natjecanja. U rujnu 2026. godine u Osijeku će se okupiti najbolji svjetski orači, a mi ćemo ponovo pokazati kakvi smo dobri domaćini.” –najavio je Majdak.


Dekan Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Ivica Kisić i Marko Kos, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, izrazili su zadovoljstvo domaćinstvom i potporu natjecateljima unatoč kišnom vremenu. Predsjednica HUONO-a Morana Tomičić istaknula je važnost poštovanja prema zemlji i tradiciji rada na polju, naglašavajući kako natjecatelji predstavljaju čuvare poljoprivrednog nasljeđa.
 

„Godina nam je ćudljiva, utječe na poljoprivredu i to nam je realnost. Gledajmo u budućnost. Svi koji ste po današnjem kišnom vremenu došli ste pobjednici. Želim vam ravnu brazdu i dobro sudjelovanje.” – istaknuo je dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Unatoč izazovnom vremenu, natjecanje se odvijalo u natjecateljskom duhu, uz podršku brojnih navijača i posjetitelja, uključujući i kolege iz slovenske udruge orača. Na natjecanju su sudili certificirani suci, koji su ocjenjivali natjecatelje prema standardima i pravilima Svjetske oračke organizacije.
IZVOR: HRVATSKA UDRUGA ZA ORGANIZACIJU NATJECANJA ORAČA
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA