LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TREĆI PUT PO ODLUCI REKTORA

Na čelu FHS-a još jednom Grčević, dekan koji je postao kontroverzan zbog svojih stavova

Ova odluka donesena je na prijedlog rektora Stjepana Lakušića, baš kao i prijašnjih godina kada njegovo imenovanje također nije bilo proizašlo iz izbora kolega, već po odluci tadašnjeg rektora Borasa. 

Ova odluka donesena je na prijedlog rektora Stjepana Lakušića, baš kao i prijašnjih godina kada njegovo imenovanje također nije bilo proizašlo iz izbora kolega, već po odluci tadašnjeg rektora Borasa. 

Mario Grčević u svibnju je imenovan privremenim dekanom Hrvatskih studija na Sveučilištu u Zagrebu, što je već treći put da preuzima vođenje ove institucije.

Ova odluka donesena je na prijedlog rektora Stjepana Lakušića, baš kao i prijašnjih godina, kada njegovo imenovanje također nije bilo proizašlo iz izbora kolega, već po odluci tadašnjeg rektora Borasa. 

Grčević je postao kontroverzan zbog nekih svojih stavova i poteza, a jedan od takvih poteza je podrška Marku Perkoviću Thompsonu zbog korištenja pozdrava "Za dom spremni", koji je kontroverzan zbog svoje povezanosti s ustaškim režimom iz Drugog svjetskog rata. Grčević se pridružio potpisnicima peticije kojom se tražilo da se Thompson ne kažnjava zbog korištenja ovog pozdrava, tvrdeći da je to "starohrvatski pozdrav".

Osim toga, Grčević je bio uključen u situaciju oko blokade Hrvatskih studija koju su proveli studenti. Studenti su tada izrazili nezadovoljstvoprema Grčeviću i zahtijevali su njegovo odstupanje s funkcije dekana te dok se ne vrate kvote za studij filozofije koje su tada bile ukinute.

Unutar Vijeća Hrvatskih studija, podrška za Grčevićev izbor kao voditelja oduvijek je bila podijeljena. Na sjednici Vijeća 206. godine, piše Jutarnji list, 18 članova podržalo je rektorov prijedlog, dok 23 člana nije podržalo tu odluku. Također, anketa provedena među studentima pokazala je da se više od 70 posto nije slagalo s planovima tadašnjeg i sadašnjeg voditelja ovog fakulteta.

Ponovljeni potez imenovanja Marija Grčevića privremenim dekanom nanovo je izazvao različite reakcije. Neki podržavaju tu odluku, dok drugi  zražavaju nezadovoljstvo zbog njegovih stavova i smatraju da mu nije mjesto na toj funkciji. Ostaje vidjeti kako će se situacija dalje razvijati i kako će se riješiti nesuglasice unutar Hrvatskih studija.
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOOT, STUDENTSKI.HR VIA CANVA