LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski zavod za zapošljavanje

Na burzi najviše nezaposlenih sa srednjom školom. Zanimljiv i postotak onih koji s fakultetom ne nalaze posao

Splitsko-dalmatinska županija predvodi po broju nezaposlenih, dok je najmanji broj nezaposlenih evidentiran u Ličko-senjskoj županiji.

Splitsko-dalmatinska županija predvodi po broju nezaposlenih, dok je najmanji broj nezaposlenih evidentiran u Ličko-senjskoj županiji.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem kolovoza 2024. godine u evidenciji je bilo registrirano 87 986 nezaposlenih osoba, što predstavlja blago povećanje od 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Iako je broj nezaposlenih veći za 188 osoba nego u srpnju, u usporedbi s kolovozom 2023. godine zabilježeno je značajno smanjenje nezaposlenosti od 18,1 posto, odnosno za 19 401 osobu manje. Od ukupnog broja nezaposlenih, 43,1 posto čine muškarci, a 56,9 posto žene. Broj nezaposlenih muškaraca smanjen je za 12 posto, dok je broj žena u istom razdoblju smanjen za 22,2 posto.

Kada se promatra nezaposlenost prema dobnim skupinama, najviše je nezaposlenih u dobnoj skupini od 55 do 59 godina, dok najmanji broj čine mladi od 15 do 19 godina. Usporedbom s kolovozom 2023. godine, smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u svim dobnim skupinama, a najveće smanjenje dogodilo se kod osoba od 55 do 59 godina, gdje je broj nezaposlenih pao za 26,7 posto.

Za manje od tjedan dana kreće faks, a ovi filmovi će vas motivirati za novu akademsku godinu


 

Najveći porast zaposlenosti kod onih sa završenom osnovnom školom


Splitsko-dalmatinska županija predvodi po broju nezaposlenih, dok je najmanji broj nezaposlenih evidentiran u Ličko-senjskoj županiji. Usporedba s kolovozom 2023. godine pokazuje da je nezaposlenost smanjena u većini županija, pri čemu su najveći padovi zabilježeni u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji. S druge strane, jedina županija s povećanjem broja nezaposlenih je Varaždinska županija.

Posao bez diplome? Prema iskustvu s popularne društvene mreže, to je sve češća pojava


U obrazovnoj strukturi najviše nezaposlenih ima završenu srednju školu, s udjelom od 29,8 posto, dok su osobe sa završenim fakultetom činile 11,3 posto ukupne nezaposlenosti. Smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u svim obrazovnim skupinama, pri čemu je najveće smanjenje zabilježeno među osobama sa završenom osnovnom školom (25,6 posto).

Tijekom kolovoza 2024. godine, 9 335 osoba prijavilo se u evidenciju nezaposlenih, što je gotovo 30 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Većina novoprijavljenih ima prethodno radno iskustvo, a najviše ih dolazi iz prerađivačke industrije, trgovine i turizma. S druge strane, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 9 147 osoba, pri čemu se 6 235 osoba zaposlilo, većinom na određeno vrijeme.

Obrazovanje visokih dužnosnika u EU: od časnika u vojsci do novinara. Plenković priča čak četiri jezika



Na kraju kolovoza 2024. godine, 20 354 nezaposlene osobe koristile su pravo na novčanu naknadu, što je pad od 7,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Zabilježen je i pad u broju prijavljenih slobodnih radnih mjesta, kojih je bilo 19 552, što je smanjenje od 7,3 posto u odnosu na prošlu godinu. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavljen je u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.
IZVOR: HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA