LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seksualno uznemiravanje

Na ADU pristiglo još prijava, Veterinarski fakultet ostao na 9 slučajeva

Donosimo najnovije informacije o prijavama seksualnog zlostavljanja na fakultetima.

Donosimo najnovije informacije o prijavama seksualnog zlostavljanja na fakultetima.

Kontaktirali smo zagrebačke fakultete na kojima su prijavljeni slučajevi, kao i ostatak većih sveučilišta u RH, kako bismo doznali imaju li novih prijava seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja. Odgovor smo dobili od Franke Perković, dekanice Akademije dramske umjetnosti, sastavnice koja se prva konkretnije angažirala po pitanju ovog problema i koja za sada ima najviše prijava, te od Nenada Turka, dekana Veterinarskog fakulteta.

Akademija dramske umjetnosti

Ova sastavnica zagrebačkog sveučilišta trenutno ima 29 prijava bivših i sadašnjih studentica koje se odnose na 9 trenutno zaposlenih nastavnika Akademije te na 6 nastavnika koji ondje više ne rade.
– Sve se prijave odnose na konkretna imena. Od 8 neanonimnih prijava (to su one koje su stigle izravno na članove radne skupine, pa oni znaju imena koje su ih kontaktirale) za sada su tri prijaviteljice dale pristanak da se njihova imena koriste u istražnim postupcima. Sve ostale u ovom trenutku tretiramo kao anonimne. 
Na pitanje koje su konkretne mjere poduzeli nakon što su pristigle prijave, dekanica tvrdi da jedna osoba više ne obavlja dužnosti vezane uz kontakt sa studentima te da su sve prijave predali Uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, MUP-u i Općinskom državnom odvjetništvu.
– Paralelno sam imenovala Povjerenstvo koje će proći kroz prijave koje se odnose na naše zaposlenike i pokušati utvrditi činjenice. Temeljem izvješća tog Povjerenstva, postupit ću sukladno Zakonu o radu i Pravilniku o radu Akademije. U ovom Vam trenutku ne mogu reći koliko će osoba biti sankcionirano.
Veterinarski fakultet

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, do trenutka odgovora dekana, zaprimio je prijavu za jednoga nastavnika koja uključuje tri potpisane i šest anonimnih prijava bivših studentica. Isti dan sa zaprimanjem te prijave donesena je odluka o privremenom udaljenju s radnoga mjesta za prijavljenog nastavnika te je pokrenut postupak pred Povjerenstvom za stegovnu odgovornost zaposlenika.
– Koristimo priliku da apeliramo na sve druge studentice i studente, koji su na bilo koji način izloženi diskriminaciji ili bilo kojem drugom obliku uznemiravanja i zlostavljanja, uključujući i seksualno, da se jave nadležnim fakultetskim tijelima – Upravi fakulteta, Uredu za studente, Uredu za kvalitetu, Povjerenstvu za stegovnu odgovornost zaposlenika ili povjerljivoj osobi za prijavu nepravilnosti.
Uprava je kontaktirala i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova uz čiju će pomoć raditi na unapređenju postojećeg sustava, a ovaj mjesec s radom kreće i Ured za akademsko, karijerno i psihološko savjetovanje studenata, kao još jedna služba kojoj se studenti, govori dekan, u traženju pomoći za probleme s kojima se nose tijekom studiranja, mogu s povjerenjem obratiti.

Filozofski fakultet

Na Filozofskom fakultetu, kako je otkrila studentska pravobraniteljica Norma Trkovnik za Gloriju prije par dana, sedam je pristiglih prijava, a jedan je profesor udaljen s nastave i ograničena mu je komunikacija sa studentima:
– Nakon što su se utvrdile opravdane sumnje – javilo se više ljudi da je bilo neugodnih iskustava, utvrdili su se i neki digitalni zapisi te je tom profesoru ograničen pristup nastavi. Ali dolaze ispitni rokovi, netko ih treba održati, kao i ocijeniti seminarske radove. Znači da mu je komunikacija uglavnom svedena na to.
Akademija likovnih umjetnosti

Prema onome što je Maja Rožman, prodekanica za kvalitetu ALU-a, izjavila za Gloriju, do prije nekoliko dana na Akademiju likovnih umjetnosti pristiglo je 14 prijava:
– Do sada je zaprimljeno 14 prijava studentica i alumna, ali i studenata koji su svjedočili pojedinim događajima koji su se događali njihovim kolegicama. U pristiglim prijavama spominje se sveukupno četiri zaposlenika i šest bivših zaposlenika.
Prijave seksualnog ili drugog oblika zlostavljanja na zagrebačkim akademijama možete poslati na sljedećim obrascima: Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti
FOTO: PIXABAY