LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

MZO: Studenti zbog hrane u menzi deblji; kritiziraju pohana jela, žele janjetinu, sarmu i sushi!

Studenti su najvećim dijelom zadovoljni cijenom hrane u menzama, iako ih je čak 92% reklo da su spremni izdvojiti do 50 kuna dnevno, a najviše zamjeraju kvaliteti namirnica, načinu pripreme i izboru hrane.

Studenti su najvećim dijelom zadovoljni cijenom hrane u menzama, iako ih je čak 92% reklo da su spremni izdvojiti do 50 kuna dnevno, a najviše zamjeraju kvaliteti namirnica, načinu pripreme i izboru hrane.

Kako smo već ranije pisali, Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata u studentskim restoranima. Sudionici istraživanja bili su studenti preddiplomskih i diplomskih studija, a glavni cilj istraživanja bio je otkriti prehrambene navike studenata te zadovoljstvo ponudom i kvalitetom studentskih restorana. Rezultate upitnika donosim u nastavku, a cijelu analizu moguće je pronaći na stranici Ministarstva.

Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja i pristupilo mu je 14 626 studenata, a u cijelosti ga je ispunilo njih 8291 te se na potpuno ispunjenim upitnicima temelji analiza upitnika pri čemu valja naglasiti da su 70% ispitanika studenti preddiplomskog studija, 30% studenti diplomskog studija, a uglavnom su ga ispunjavale studentice – 64%. Najveći broj studenata koji su pristupili upitniku naveli su mjesto studiranja Zagreb 57%, Split 9%, Osijek i Rijeka 8%. 

Kako stoji u analizi, 7% studenata uslugu ne koristi gotovo nikad. Kao najčešći razlog nekorištenja usluge prehrane u studentskim restoranima navode ponudu i kvalitetu pripreme hrane koja ne odgovara njihovim prehrambenim navikama. Prednost daju pripremi i konzumaciji obroka u obiteljskom domu ili samostalnoj pripremi obroka. Značajan je broj studenata koji ne koristi uslugu prehrane u studentskim restoranima zbog rasporeda predavanja, gužvi i radnog vremena studentskih restorana.

Većini je ručak najvažniji obrok u danu (84%). Udio od 50% studenata smatra da konzumira dovoljno voća i povrća, dok 41% smatra da ne konzumira dovoljno voća i povrća. Ostalih 9% ne zna procijeniti. Uobičajene prehrambene navike svedene su na konzumiranje mesa (86%), zatim povrća i voća (78%) – odgovor s mogućnošću višestrukog odabira. Većina češće odabire mesni od vegetarijanskoga menija, a gotovo polovica radije odabire pojedinačna jela od menija. Postotak od 31% studenata smatra da studentski restorani nemaju u ponudi dovoljno voća i povrća, dok 40% smatra da je ponuda zadovoljavajuća. 

Posebna prehrana (vegani, vegetarijanci, makrobiotičari i sl.)

Od svih ispitanih, 7% studenata smatra da studentski restorani ne nude obroke prilagođene alergijskim restrikcijama, dok njih 48% misli da ne nude dovoljno jela za studente posebnih prehrambenih navika (vegani, vegetarijanci, makrobiotičari i sl.). Postotak od 9% studenata izjasnio se da imaju neku vrstu alergije ili intolerancije na određenu vrstu namirnica, ali samo je 5% odgovorilo koje su to zdravstvene tegobe. Od prikupljenih odgovora, 27% navodi alergiju ili intoleranciju na laktozu, što je u ukupnom broju ispitanih studenata 1,4%. Slijede alergije ili intolerancije na voće 0,9%, orašaste plodove i kikiriki 0,8% te gluten 0,4%.

Studenti se uglavnom debljaju tijekom studiranja

Kako stoji u analizi, udio od 60% studenata izjasnio se da im se tjelesna težina promijenila tijekom studiranja, pri čemu je 42% povećalo tjelesnu težinu, a 18% smanjilo. Obroke u studentskim restoranima kojima nastoje regulirati tjelesnu težinu djelomično ili u potpunosti odabire 60% studenata, ali smatraju da to nije moguće isključivo prehranom u studentskim restoranima. Postotak od 38% studenata smatra da konzumacijom obroka u menzi mogu imati uravnotežene prehrambene navike. 

 
Zadovoljstvo prehranom u studentskim restoranima 

Najveći broj studenata djelomično je zadovoljan prehranom u menzi – 41%, dok je 11% studenata potpuno zadovoljno. Od pojedinačnih obilježja najviše su zadovoljni cijenom i osobljem u studentskim restoranima, a nezadovoljni su ponudom, kvalitetom jela i dostupnošću povrća. Zanimljivo je što se u analizi navodi da je čak 92% studenata spremno izdvojiti do 50 kuna dnevno za prehranu s obzirom na to da je sada neki prosječan iznos u menzi iznos od 10 kuna. Srednja vrijednost iznosi 32 HRK. Zanimljivo je da 22% studenata spremno izdvaja 20 HRK, a 20% studenata 30 HRK dnevno. 

Od obroka koji su uzastopno loše pripremljeni, studenti navode: krumpir – ponajviše pire te rižu – prilog i rižote. Slijedi meso, ponajviše bečki odrezak i općenito pohane namirnice, tjestenina i lazanje te juhe. Od obroka koji su uzastopno dobro pripremljeni, navode: jela s grahom i variva općenito, piletinu – ponajviše sa žara, bolonjez umak, lazanje, cordon blue i deserte/kolače.

Najviše ih je kao najmanje draga jela navelo kobasicu, grah, lazanje, juhu, pljeskavicu, ribu i rižu, a kao najdraža jela navode: bolonjez, lazanje, lignje, piletinu (ponajviše sa žara), musaku, pašticadu, pizzu, pohani sir, grah i tjestenine. Od jela koja bi voljeli dodati u ponudu po subvencioniranoj cijeni u menzi najviše navode: salate, janjetinu, lazanje, sarmu i sushi.
– Od deserata koje bi voljeli dodati u ponudu po subvencioniranoj cijeni u studentskim restoranima najviše ih navodi sladoled, palačinke, voćne salate, tortu od sira te kolače ledeni vjetar i mađaricu. Najčešći prigovori studenata odnose se na previše masnoća, odnosno ulja u obrocima i pripremu gotovih jela (instant pire krumpir). Najviše ih smatra da bi ponuda jela, osobito vegetarijanskih i veganskih, trebala biti raznovrsnija, a namirnice i priprema hrane kvalitetnija kako bi se povećala kvaliteta prehrane u studentskim restoranima. Često navode da bi trebali imati mogućnost odabira sastavnica menija, da je vrlo brzo nakon (čak i sat vremena) početka posluživanja ručka ponuda iznimno oskudna ili nikakva te da je hrana prehladna. Ujedno, smatraju da bi se trebali poboljšati higijenski uvjeti. Trećina smatra da bi studentski restorani trebali nuditi i druge sadržaje poput kulinarskih radionica, predavanja na temu prehrane, tematskih tjedana i sl. – stoji u analizi.
FOTO: UNSPLASH