LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dvije muhe jednim udarcem

MZO istim obrazloženjem odbio komentare UNIZG-a i Pravnog fakulteta o Zakonu o HKO-u

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnosti o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, s konačnim prijedlogom Zakona.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnosti o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, s konačnim prijedlogom Zakona.

Prije par dana, točnije 3. siječnja 2020. godine, s točno 642 komentara završilo je e-savjetovanje o Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Među tim komentarima, kao što smo već pisali ranije, našli su se i oni Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta u Zagrebu, no u izvješću koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo, nijedan od tih dvaju komentara nije prihvaćen – iz istog razloga.
Vezano: Inicijativa 300=300 ogorčena zbog Borasa: „Svojevrsni smo im bankomat koji koriste po potrebi.”
I Svečilište u Zagrebu i Pravni fakultet u svojem su se komentaru pozivali na Europski kvalifikacijski okvir, no upravo taj argument MZO je iskoristio kako bi odbio njihov prijedlog:
– Ne prihvaća se jer predloženi Nacrt prijedloga zakona implementira Odluku Ustavnog suda u predmetni Zakon, a vezano uz povezivanje razina HKO-a i EQF-a, Odluka Ustavnog suda ne upućuje na rješenje drugačije od predloženog. Razlikovanje studijskih programa prema vrsti nije jednoznačno s razlikovanjem studijskih programa prema razini te prijedlog Sveučilišta u Zagrebu smatramo protivnim ideji razlikovanja studijskih programa prema vrsti. EQF ne razlikuje kvalifikacije prema vrsti, već samo prema razini, te bi smještanje sveučilišnih studijskih programa na jednu razinu, a stručnih na drugu bilo protivno osnovnoj ideji EQF-a, a to je razlikovanje studijskih programa prema razini.
Od više od 600 komentara samo njih 7 nije prihvaćeno, u što ulaze dvije već spomenute ustanove te komentar Damira Juga, predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske. Njegov je komentar odbijen iz drugih razloga, o čemu možete više pročitati na poveznici

Nakon završetka e-savjetovanja slijedi izvješće MZO-a koje se očekuje u veljači te zatim izglasavanje Zakona, a nakon toga studenti bi trebali dobiti potvrdu onoga za što se bore već mjesecima.
FOTO: PIXABAY