LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Muke za studente: iz SC-a kažu da se u Novi paviljon možda useljavaju krajem ove godine

Novi paviljon studentskog doma u Osijeku do daljnjega je zatvoren, a mi smo se obratili rektoratu Sveučilišta da pitamo zašto je tomu tako te Studentskom centru Osijek koji će definirati zašto studenti u prijavi na natječaj za smještaj u domu ne mogu prijaviti prioritete smještaja.

Novi paviljon studentskog doma u Osijeku do daljnjega je zatvoren, a mi smo se obratili rektoratu Sveučilišta da pitamo zašto je tomu tako te Studentskom centru Osijek koji će definirati zašto studenti u prijavi na natječaj za smještaj u domu ne mogu prijaviti prioritete smještaja.

Osijek trenutačno raspolaže dvama studentskim domovima s više od 650 ležaja te s Novim paviljonom koji ima kapacitet od 776 ležajeva, koji još uvijek nije otvoren i neće biti u skorije vrijeme. Stoga, u trima domovima svoje mjesto pod suncem pronaći će 1445 studenata.

Niz je priča oko otvaranja Novog paviljona koje se vuku od jeseni 2020. godine, a nastavljaju se u siječnju ove godine, kada se trebalo dogoditi useljenje prvih studenata. Osim tada, useljenje je odgođeno i u travnju ove godine, a potom do daljnjega. I ranije smo pisali o neotvaranju Novog paviljona Studentskog doma kralja Petra Svačića, no točan razlog javnosti još nije poznat. Pokušali smo kontaktirati Rektorat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kako bismo saznali zašto paviljon još nije otvoren, no do trenutka objave članka nismo dobili odgovor. 
 
Studenti imaju problema i pri prijavi prioriteta smještaja – ove godine ne mogu ih birati zbog posebnog tretmana domova izgrađenih i/ili obnovljenih iz sredstava Europske unije. Obratili smo se rukovoditeljici smještaja studenata Ivani Herceg Mišković za detaljnije pojašnjenje problema.

– Prioritete ove godine studenti ne mogu sami određivati zato što su dva studentska doma izgrađena/obnovljena iz sredstava EU-a te postoji obveza smjestiti u njih studente s prosječnim mjesečnim primanjima ispod proračunske osnovice; u Novi paviljon 537 studenata, u Studentski dom IGK 139 studenata. U Novom studentskom domu (istočni i zapadni paviljon) takve obveze nema te se u njega smještaju studenti s najvećim brojem bodova, neovisno o primanjima. Iz tog razloga nužno je sastaviti dvije odvojene rang-liste, jednu isključivo vezanu uz proračunsku osnovicu, a drugu po broju bodova i nevezanu uz primanja, što bi bilo neizvedivo ako bi studentima ostvareno pravo bilo dodijeljeno prema prioritetima koje sami odabiru.

Podizanje studentskog standarda otvaranjem Novog paviljona pričekat će do kraja ove godine, a najkasnije do siječnja 2022. godine. Natječaj za ostvarivanje prava na smještaj u studentskim domovima u Osijeku otvoren je do 23. srpnja 2021. godine, a studenti se mogu prijaviti za sve tri opcije smještaja (bez stavljanja prioriteta). Oni studenti koji ostvare pravo na smještaj u Novom paviljonu primat će do useljenja mjesečnu subvenciju za stanovanje kod privatnog stanodavca u iznosu od 200 kuna.
FOTO: STUDENTSKI CENTAR OSIJEK