LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Moguć rektorski rok za studente splitskog Pravnog fakulteta – Studentski zbor komentirao situaciju

Prosvjed je splitskih studenata urodio plodom. Rektor nudi opciju rektorskog roka, no sam se Pravni fakultet zasad nije oglasio. Situaciju su komentirali prorektor za nastavu Goran Kardum te predsjednik Studentskog zbora Mateo Marušić.

Prosvjed je splitskih studenata urodio plodom. Rektor nudi opciju rektorskog roka, no sam se Pravni fakultet zasad nije oglasio. Situaciju su komentirali prorektor za nastavu Goran Kardum te predsjednik Studentskog zbora Mateo Marušić.

Nakon jučerašnjeg prosvjeda studenata Pravnog fakulteta u Splitu, koji je bio motiviran ostvarivanjem boljih uvjeta studiranja sukladno okolnostima, prvi se oglasio rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić. Kako prenosi Slobodna Dalmacija, kazao je kako je cilj izaći u susret svim studentima Sveučilišta što uključuje i Pravni fakultet koji se prema svemu viđenom osjeća zakinutim.


Vezano: Pravni fakultet Split: studenti prosvjeduju zbog neodržavanja rokova – uputili zahtjeve


Također. rektor je poručio kako će se zauzeti za studente jer smatra da moramo imati razumijevanja za njihove probleme te je dodao da ako im se ne omogući jedan dodatni rok od strane fakulteta, mogu računati na rektorski rok.

Na naš se upit o situaciji očitovao i Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, a njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

– Pojavom koronavirusa nastale su okolnosti u kojima se nikada prije nismo našli. Vezano uz rečeno, naravno da i obrazovni sustav zahtijeva prilagodbu kako bi se održala razina kvalitete obrazovanja. Većina fakulteta brzo se prilagodila novim okolnostima, većina, ali ne i svi. Naravno, bilo je i sastavnica koje su se sporo ili nikako prilagođavale situaciji i održavanju online nastave. Kao predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu u neprestanoj sam komunikaciji s kolegama studentskim predstavnicima s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu te sam upoznat sa situacijom otkazivanja travanjskog roka. Brinući o pravima studenata, zahtijevao sam odgovor i razlog zbog čega je došlo do istoga, na što mi je Uprava Pravnog fakulteta obećala naknadu održavanja navedenoga roka. Naime, upravo zbog takvih situacija, Senat Sveučilišta u Splitu jest na sjednici, 14. svibnja 2020., donio odluku o promjeni sveučilišnog kalendara za ovu akademsku godinu te je tako fakultetima omogućeno do kraja srpnja organizirati dodatne rokove i/ili oblike nastave koje nisu mogli odraditi u ljetnom semestru zbog pandemije. Naravno, ta odluka je prije same sjednice Senata iskomunicirana s prodekanima za nastavu svih fakulteta i odjela te konačno i studentskim predstavnicima. Zašto Pravni fakultet nije nadoknadio ispitni rok, ostaje pitanje na koje samo uprava Pravnog fakulteta može odgovoriti, a ukoliko studenti nisu zadovoljni održavanjem nastave na Fakultetu odnosno prilagodbom njihove institucije na novonastalu situaciju utoliko imaju potpuno pravo iskazati svoje nezadovoljstvo.

Suradnik rektora dr. sc. Ljutića, prorektor dr. sc. Goran Kardum rekao je da je Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu nakon pojave koronavirusa odabrao jedan od modaliteta poučavanja koje je ponudilo MZO – razmjena nastavnih materijala u unutarnjoj mreži fakulteta (intranet), razmjena putem elektroničke pošte i konačno korištenje sustava Merlin za kojeg su prošli i određeni vid edukacije. Osim toga, potvrdio je kako se aktivno raspravljalo sa Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu o pitanjima koja brinu studente. Podsjetio je na sjednicu Senata, koje se dotaknuo i predsjednik Zbora, a na kojoj je donesena odluka o izmjenama u sveučilišnom kalendaru kojima je fakultetima omogućeno da do kraja srpnja organiziraju dodatne rokove i/ili oblike nastave koje nisu bili u mogućnosti odraditi u ljetnom semestru zbog pandemije.

– Odluka koja je donesena u svibnju je također prije sjednice Senata dogovorena s prodekanima za nastavu svih fakulteta i odjela te konačno i Studentskim zborom. Poznato je u više navrata iz izjava rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića usmjerenost prema i za studente te ćemo tako i u buduće izići u susret zahtjevima Studentskog zbora s kojima smo kontinuirano u razgovorima, a posebno s predsjednikom Mateom Marušićem. Dobili smo određeni broj i pojedinačnih upita studenata koje smo izvijestili o navedenoj odluci Senata te smo ih ujedno uputili prema uvriježenom načinu komuniciranja putem predstavnika Studentskog zbora i uprava pojedinih sastavnica.

Zašto se pravni fakultet nije pozvao na ove mogućnosti nije poznato, a studenti očekuju daljnji razvitak situacije. Dekan Fakulteta još nije odgovorio na naš upit. 

FOTO: PIXABAY