LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Build Your Future"

„Mladi u Hrvatskoj imaju potencijala za poduzetništvo, samo ga treba razvijati“

Rezultati istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj provedenog među osobama od 19 do 29 godina pokazali su kako većina uviđa potrebu za poduzetništvom i posjeduje znanje u strukama budućnosti.

Rezultati istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj provedenog među osobama od 19 do 29 godina pokazali su kako većina uviđa potrebu za poduzetništvom i posjeduje znanje u strukama budućnosti.

Emotivno je bilo u prostorijama BIZkoshnice na Britanskoom trgu, u centru za coworking, na završnici uspješnog projekta pod nazivom Build Your Future, europskog projekta osnaživanja mladih za poduzetništvo. U partnerstvu s još osam europskih zemalja, projekt je osmišljen kako bi unaprijedio vještine mladih poduzetnika i onih koji to tek žele postati. Kroz praktične radionice i gostovanja istaknutih hrvatskih inovatora polaznici su imali priliku dobiti informacije iz prve ruke. Osnivačica i glavna direktorica BIZkoshnice Mirela Marović Omerzu napominje kako joj je cilj širenje ovakvih projekata diljem Hrvatske.

– Mladi u Hrvatskoj imaju potencijala za poduzetništvo, samo ga treba razvijati. – istaknula je Mirela Marović Omerzu.

Rezultati istraživanja o poduzetništvu u Hrvatskoj provedenom među osobama od 19 do 29 godina pokazali su kako većina vidi potrebu za poduzetništvom i posjeduju znanje u strukama budućnosti. Ipak, većina od 2000 ispitanika kao najveći je problem istaknula nedostatak prezentacijskih vještina i načina kako plasirati vlastiti proizvod. Upravo su te vještine usavršila 22 polaznika ovoga projekta. Imali smo priliku svjedočiti kvalitetama koje su stekli kroz prezentacije triju istaknutih kandidata.

Borna Pavičić, diplomirani arhitekt predstavio nam je svoju ideju Binocular Bara, kafića u kojemu možete popiti svoje najdraže piće dok se u pozadini čuju autentični zvukovi i projicira slika s nekih od nebrojenih lokacija diljem svijeta. Kako bi svaki dan bio drugačiji od prethodnog, lokacija se mijenja na dnevnoj bazi.

Ivan Mušlek, diplomirani pravnik izložio je svoj projekt pod nazivom Community Management Training koji potiče integraciju osoba s invaliditetom u društvo i pomaže pri njihovom zapošljavanju. Ideja leži na tome da bi se financiralo osposobljavanje osoba s invaliditetom u partnerstvu s kompanijama čiji bi kasnije postali zaposlenici.

Jurica Rešetar, još tijekom svojega studija na zagrebačkom FER-u, razvio je proizvod pod imenom Lumino Way. Naime, radi se o LED tehnologiji koja ima potencijal uštedjeti energiju na mnogo načina. Za razliku od trenutne rasvjete koja konstantno troši struju Lumino Way aktivira se pokretom ili dodirom. Ovakva rasvjeta primijenjena u bilo kojem području troši energiju samo kada je potrebno, odnosno ulične rasvjete pokretane ovakvom tehnologijom tako bi osvijetlile put prolaznicima tek onda kada joj priđu ili prolaze ispod nje. Jurica kaže kako je vjerovao da ima odličan proizvod, ali ga nije znao prodati. Pomoću ovoga projekta stekao je potrebne prezentacijske vještine što je i dokazao u svojem izlaganju.

FOTO: BIZkoshnica Coworking

Izlaganje je upotpunjeno panel diskusijom Kako potaknuti poduzetništvo mladih u Hrvatskoj. Sudjelovali su predstavnici različitih institucija za potporu, obrazovnih institucija i poduzetnika. Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a, Centra za politike malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, naglasila je kako je najvažnije okružiti se ljudima koji žele uspjeti te da će takva energija motivirati i vas. Također je pohvalila projekt kao neformalno obrazovanje za poduzetništvo koje nadopunjuje formalno obrazovanje. Unatoč tome razočarana je obrazovnim sustavom.

– Sve što učimo nije u koraku s vremenom. – navela je.

S time se slaže Tina Lee Odinsky Zec, profesorica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta ujedno i njena suautorica knjige o poduzetništvu.

– Djecu treba učiti kako samostalno zaraditi novac odmalena, tržište više nije samo Hrvatska, već cijeli svijet.

Kako bi se mali poduzetnici mogli razvijati, predviđeno je da će svaki vlasnik moći zatražiti nepovratna sredstva iz europskih fondova. Taj će iznos tako dosegnuti i 350 000 kuna. Doris Vukšić iz Hrvatske Agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije potiče mlade da iskoriste tu priliku bez obzira na to što je postupak za prijavu naizgled težak. Matija Krznar, osnivač i direktor tvrtke Urban Mobility d.o.o. i pokretač prve car sharing usluge u Hrvatskoj pohvalio je Build Your Future projekt i dodao:

– Drago mi je da postoje inicijative o promicanju poduzetništva poput Vaše jer zaista postoji potencijal u mladim ljudima koji proaktivno razmišljaju i tako doprinose razvoju našega gospodarstva i društva. Biti poduzetnik veliki je rizik, ali omogućava kreiranje vlastitih vizija i slobodu u provedbi ideja.

U konačnici su se svi sudionici složili kako treba ulagati u hrvatsko poduzetništvo. Ne samo financijski, već i kroz razvoj programa kao što je ovaj. Razlog tome je ne samo to što takav način razmišljanja pomaže u osnivanju novih firmi, već i zato što stvara inovativnu i kompetitivnu radnu snagu koja radi u korist svojih poslodavaca.

FOTO: BIZKOSHNICA COWORKING