LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inauguracija novih generacija Centra za napredne studije jugoistočne Europe

Mladi istraživači rješavaju probleme u regiji i Europi

Centar za napredne studije jugoistočne Europe riječkoga Sveučilišta i ovoga je puta privukao mlade istraživače i istraživačice koje će tijekom 10 mjeseci u Hrvatskoj pokušati pomoći u rješavanju gorućih društvenih problema i što boljoj integraciji regije u europski znanstveni prostor.

Centar za napredne studije jugoistočne Europe riječkoga Sveučilišta i ovoga je puta privukao mlade istraživače i istraživačice koje će tijekom 10 mjeseci u Hrvatskoj pokušati pomoći u rješavanju gorućih društvenih problema i što boljoj integraciji regije u europski znanstveni prostor.

Centar za napredne studije jugoistočne Europe (CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci nastavlja s radom i u ovoj sezoni. Njihov zapaženi znanstveni i istraživački rad za cilj ima promicanje slobode istraživanja, osiguravanje potrebnih uvjeta za znanstveni razvoj i jačanje transnacionalne i regionalne suradnje na pitanjima ljudskih prava, pravde, demokracije te javne politike, čime se potiču javne rasprave od velike važnosti za regiju i Europu. Nije ni čudo što je tako ponovno privukao svoju već petu i šestu generaciju gostujućih istraživača i istraživačica koji su bili inaugurirani 16. ožujka 2017. u Akvariju Restorana „Kampus“ Studentskog centra Rijeka.

CAS SEE okuplja mlade istraživače koji unatoč stečenim doktorskim diplomama ne mogu pronaći posao na europskim i regionalnim sveučilištima i znanstvenim institucijama. Ovi će mladi znanstvenici provesti sljedećih 10 mjeseci na riječkome Sveučilištu, gdje će prezentirati svoj rad predstavnicima Sveučilišta, akademskoj zajednici i široj javnosti.

Teme kojima se bave važne su za suvremena pitanja u društvenim i humanističkim znanostima, ali i u politici. Razmatrat će se, tako, problem proizvodnje inkluzivnih društava i gradova te participativnih načina rukovođenja i kritička društvena teorija s obzirom na rastuću potrebu za kritičkom raspravom o suvremenim pitanjima kako bi regija bila u potpunosti integrirana u europski i globalni intelektualni i znanstveni prostor.

Istraživačice i istraživači CAS-a za vrijeme boravka i rada u Rijeci bit će uključeni u rad programskoga pravca Slatko&Slano, čiji je nositelj CAS SEE u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Mlade znanstvenike koji su nam stigli iz različitih zemalja regije, poput Slovenije, Mađarske, Makedonije, ali i Europe, poput Velike Britanije, Španjolske, Italije, Njemačke, na inauguraciji pozdravila je prorektorica za studije i studente i novoizabrana rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, izvršna direktorica CAS-a i prodekanica za međunarodne odnose Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci doc. dr. sc. Sanja Bojanić te direktor CAS-a prof. dr. sc. Petar Bojanić.

FOTO: FACEBOOK