LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Simpozij na Filozofskom fakultetu

Mladi filozofi spajaju Advent u Zagrebu sa studentskim obvezama

Udruženje studenata filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organizira godišnji simpozij od 13. do 16. prosinca koji će okupiti ekipu iz svih krajeva Hrvatske, a ta će ekipa slobodno vrijeme provoditi na adventskim kućicama.

Udruženje studenata filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organizira godišnji simpozij od 13. do 16. prosinca koji će okupiti ekipu iz svih krajeva Hrvatske, a ta će ekipa slobodno vrijeme provoditi na adventskim kućicama.

Student si društvenih i humanističkih znanosti? Voliš advent i svake si godine obećaš da ćeš više vremena provesti uz preslatke okićene kućice, kobasice i kuhano vino na magičnom Zrinjevcu, ali to uvijek ostane samo obećanje? Voliš prisustvovati poticajnim raspravama i svoje slobodno vrijeme koristiti za unapređivanje vlastitih sposobnosti? Ako je tvoj odgovor potvrdan na barem jedno od navedenih pitanja, vrlo zanimljive mogućnosti nalaze se ispred tebe.

Udruženje studenata filozofije koje djeluje pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organizira godišnji simpozij na temu Arhitektonika lučidbe: prijepori i razlikovanja uz filozofiju djelovanja. Održat će se od 13 do 16. prosinca 2017. Prije negoli zatvoriš ovaj članak i počneš okretati očima na sam naslov, otkrij o čemu se zapravo radi. 

Tradicija održavanja godišnjeg kongresa Udruženja traje sve od 2004. godine kada je započeta temom Čovjek i povijest, a održana u suradnji sa studentima Odsjeka za povijest. Idućih godina teme su bile različite, od kojih ističemo Kultura i zbilja u suradnji sa studentima Odsjeka za komparativnu književnost, Pitanje klase i njegove dislokacije u politici identiteta sa studentima Odsjeka za sociologiju i Odsjeka za komparativnu književnost te Filozofija u umjetnosti, umjetnost u filozofiji sa studentima Odsjeka za povijest umjetnosti.

Tematika koja će se obrađivati u sklopu ovogodišnjeg izdanja kongresa jest pitanje koje se pojavljuje već dugo u samoj filozofiji kao znanosti, a to je i pitanje s kojim se svatko može poistovjetiti. Naime radi se o izvođenju u praksi onog što se nalazi u teoriji. Teorija je često vrlo korisna, no kada je ima previše, a nedovoljno njezine realizacije, može postati štetna i zato ujednačena količina i teorije i prakse dovodi do ravnoteže.

No kako će ti simpozij i još dodatne obaveze poput pripreme izlaganja omogućiti duži boravak na Adventu u Zagrebu? Zapravo, vrlo jednostavno. Simpozij će ti donijeti dodatne obaveze, to je istina, ali ono što ćeš dobiti zauzvrat će biti neprocjenjivo. Sudjelovanjem na simpoziju steći ćeš praksu u izlaganju te ćeš biti u mogućnosti vježbati svoje sposobnosti javnoga nastupa kako bi ih izbrusio do savršenstva. Ako pak dolaziš kao pasivni sudionik, naučit ćeš ponuditi argumentirane opaske tijekom vremena za raspravu. Ekipa je na simpoziju uvijek odlična jer se skupe ljudi iz različitih gradova koji iskorištavaju vrijeme koje nisu na simpoziju na način da uživaju u razgledavanju grada, ovoga puta na adventu. Tako da ako studiraš u Zagrebu, imat ćeš ispriku za visiti na štandovima, a ako nisi iz Zagreba opet ćeš imati ispriku za visiti na štandovima. Win – win.

FOTO: STUDENTSKI.HR