LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko crno tržište

Mjesta u domu i ove se godine ilegalno prodaju, cijene idu i do 7 tisuća kuna

Vjerojatno zahvaljujući iznenadnim pretresima protekle godine u domu, čini se da je smanjena kupoprodaja smještaja za narednu akademsku godinu. No oglase i dalje nije teško pronaći.

Vjerojatno zahvaljujući iznenadnim pretresima protekle godine u domu, čini se da je smanjena kupoprodaja smještaja za narednu akademsku godinu. No oglase i dalje nije teško pronaći.

Baš kao i svake godine nakon objave liste studenata koji su ostvarili pravo na smještaj u studentskom domu, počela je prodaja mjesta.

Određena skupina studenata koja je, čini se, dobro situirana, za masne novce prodaje smještaj koji su ostvarili na Natječaju. Tako smo doznali da cijene u Zagrebu idu čak do vrtoglavih 7 tisuća kuna za dom Cvjetno naselje. Prva kategorija Studentskog doma Stjepan Radić prodaje se za nešto manju svotu, 6,5 tisuća kuna. Smještaj u Studentskom domu Ante Starčević prodaje se za iznos između 5 i 6,5 tisuća, a očekivano je SD Lašćina najjeftinija na meniju čiji smještaj student prodaju za oko 5 tisuća kuna.

Ovaj fenomen javlja se iz godine u godinu, ali ove godine možda je prividno smanjena kupoprodaja smještaja. Naime, ove akademske godine odvili su se detaljni i iznenadni pretresi i provjere studentskih soba, pa bi se to moglo navesti kao jedan od razloga. S druge strane, studenti rade lažne profile i preko njih prodaju smještaj, pa se ne zna točan podatak koliko je mjesta prodano.

– Cijene stanova jako su visoke, a većinom su to ispodprosječni stanovi. Nikad nisam sigurna kolika će mi doći rata za grijanje. Dom ima fiksnu cijenu, a i menza je odmah ispred. Osjećam se sigurnije u domu. – odgovorila je Marta na upit zašto želi kupiti dom.

Marta nije jedina koja tako misli. No ne treba ovu skupinu pretjerano osuđivati jer to ne rade iz obijesti, već iz nužnosti, ali bi se strogo trebalo kazniti prodavače smještaja koji su oduzeli mjesta studentima koji su ih zaslužili i kojima je smještaj u domu možda jedina šansa da financijski podnesu trošak studija i uspješno ga završe. Studentski centar ima rješenje i za problem kupnje mjesta. Naime, stanar kojeg se zatekne da koristi mjesto (a nije prijavljen kao gost) gubi pravo na smještaj za sve vrijeme studija, kao i student koji mu je ustupio mjesto.

 

FOTO: STUDENTSKI.HR