LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Mirko Bošnjak odgovorio na upite SZ-a o posljedicama potresa u domovima, sigurnosti i spornom iseljavanju

Studentski zbor postavio je Studentskom centru niz pitanja vezanih uz studentski smještaj i situaciju u domovima prouzrokovanu koronavirusom i potresima. Odgovore sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka prenosimo u cijelosti.

Studentski zbor postavio je Studentskom centru niz pitanja vezanih uz studentski smještaj i situaciju u domovima prouzrokovanu koronavirusom i potresima. Odgovore sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka prenosimo u cijelosti.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu proteklih je dana upozoravao na nekoliko važnih i potencijalno opasnih pitanja, a potom je odgovore na njih zatražio od uprave Studentskog centra. Podsjetimo, naveo je da je službeni dopis o iseljavanju studenata iz SD-a Cvjetno naselje dobio tek 22. ožujka u 16 sati – kada je već započelo iseljavanje studenata. Napomenuo je da su mu predstavnici SC-a istaknuli kako nisu u mogućnosti osigurati uvjete za samoizolaciju studenata pa je postavio pitanje kako će se osobama sada smještenima ondje – stanovnicima Zagreba koji ne mogu boraviti u svojim domovima razrušenima u potresu – osigurati higijenski standardi koje je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske propisao. Poručio je da su sobe u studentskim domovima dom za više od 1800 studenata te pritom osudio postupak njihova iseljavanja bez ikakva službenog očitovanja i bez dovoljno konkretnih informacija o njihovim osobnim predmetima i njihovu skladištenju. U fokus je stavio i zabrinjavajuće scene iseljavanja ističući strah od širenja epidemije.

Vezano: Studentski zbor skreće pozornost na nekoliko izrazito važnih i potencijalno opasnih pitanja
Odgovor na postavljena pitanja Zboru je dostavio sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak. Tekst prenosimo u cijelosti

Poštovani,

Prije svega želim se zahvaliti Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, Domskim odborima na Savi i Cvjetnom naselju, koji su se uključili u akciju zbrinjavanja naših sugrađana koji su zbog potresa u Zagrebu u ovim teškim, bremenitim i hladnim danima ostali bez krova nad glavom. Bez vaše pomoći mi ne bismo mogli tako brzo zbrinuti naše sugrađane koji su bili na hladnoći, a dolazila je još hladnija noć. Zahvaljujem se studentima volonterima koji su se uključili i danas se nude da pomognu našim sugrađanima, koji nam još pristižu. Danas ujutro u studentski dom Cvjetno naselje smješteno je 240 naših sugrađana.

Studentski dom „Cvjetno naselje“ iseljava se sukladno Nalogu za mobilizaciju - MUP Ravnateljstvo civilne zaštite (22. ožujak 2020.). Mobilizacija se vrši za potrebe zbrinjavanja ugroženoga stanovništva nakon potresa u Zagrebu, a temeljem zaključka Stožera civilne zaštite RH.

Ovaj nalog je izvršan do opoziva - naloga o demobilizaciji.

Zbog izvanrednih okolnosti i potrebe za brzom reakcijom, kako bi se građani koji su ostali bez svojih domova mogli smjestiti, radnici Studentskoga centra Zagreb (SCZG) i studenti požrtvovno su pristupili akciji.

Stanari doma koji su se zatekli u svojim sobama preseljeni su u SN "Stjepan Radić", organiziranim prijevozom ZET-ovim autobusima.

 U nastavku je odgovor na Vaša pitanja;

1.) Studentski centar je prije 10-ak dana izjavio Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu i Domskim odborima svih studentskih naselja kako nisu u mogućnosti osigurati uvjete za samoizolaciju studenata te postavljamo pitanje, kako će se osigurati higijenski standardi koje preporučuje Stožer u ovakvoj situaciji? Nadalje, ako su i postojale osobe koje su bile u samoizolaciji, je li se s njima postupalo sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji?

Sukladno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja donesenu od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19.ožujka 2020. godine studentski domovi i restorani Studentskog centra u Zagrebu pružaju usluge smještaja i prehrane za studente vodeći računa o svim higijenskim i sigurnosnim mjerama zaštite od virusa poštujući dovoljan razmak, zabranu okupljanja i zadržavanja te strogo pridržavanje higijenskih uvjeta te je redovno informirao kako korisnike svojih usluga tako i sve radnike SC-a, ovisno o sektoru u kojem radnik radi, o svim aktualnostima oko pojave bolesti COVID-19.

Vezano uz Odluku Stožera studentske kuhinje izuzete su iz obustave rada uslužnih djelatnosti i radile su smanjenim kapacitetom, vodeći računa o svim higijenskim i sigurnosnim mjerama zaštite od virusa (poštujući dovoljan razmak, zabranu okupljanja i zadržavanja, te strogo pridržavanje higijenskih uvjeta).

2.) Gdje će biti skladištene stvari studenata koji danas nisu bili u mogućnosti preseliti iste? Sami studenti dobili su nekoliko oprečnih odgovora te iz tog razloga smatramo kako nam treba konačan odgovor s vaše strane. Također, studente zanima na koji način su se njihove stvari skladištile, s obzirom na niz informacija koje govore kako je sa stvarima postupano na krajnje nekorektan način?

Stanari doma koji su se zatekli u svojim sobama preseljeni su u SN "Stjepan Radić", organiziranim prijevozom ZET-ovim autobusima.

Stvari stanara koji se trenutno ne nalaze u domu biti će skladištene u sklopu SN "Cvjetno naselje". Svoj dolazak po osobne stvari molimo najaviti upravi doma "Cvjetno naselje".

Stvari studenata koje su zatečene u studentskim sobama studentskog doma „Stjepan Radić“, spremljene su u ormar koji je zapečaćen od strane djelatnika SCZG.

Svoj dolazak po osobne stvari molimo najaviti upravi doma "Stjepan Radić".

3.) Na koji se način osigurava dezinfekcija soba, kako onih koje su studenti danas napustili, tako i onih u koje su danas useljavali?

Studentski centar u Zagrebu sukladno Odluci obavlja samo nužne i neodgodive poslove vodeći računa da studenti niti u jednom trenutku ne budu zakinuti ili dovedeni u situaciju da im se uskraćuju njihova temeljna prava (pravo na smještaj, prehranu i studenski rad). Za obavljanje tih poslova Sanacijski upravitelj SC-a je izdao nalog voditeljima ustrojstvenih jedinica radi utvrđivanja potrebnog broja zaposlenika za njihovo obavljanje (nužno osoblje). Voditelji ustrojstvenih jedinica dobili su nalog organiziranja radnih timova koji će izvršavati radne obaveze u vremenskom periodu od tjedan dana u slučaju da se mora poslati u samoizolaciju neki od radnika u smjeni, tako da u pričuvi uvijek postoji spremna jedna kompletna smjena s dodatnom uputom o izuzimanju radnika koji spadaju u rizičnu skupinu gdje god je to moguće ispuniti. Svaki zaposlenik sukladno HACCP Vodiču SC-a dodatno je educiran o uzročniku, širenju i znakovima bolesti COVID-19 te je prema istom Vodiču obavezan prijaviti bilo koji od simptoma zarazne bolesti. Veterinarsko sanitarna interna inspekcija SC-a Zagreb kontrolirali su provođenje svih naputaka stožera za borbu protiv Korona virusa. Sukladno Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja donesene su slijedeće mjere: svim zaposlenicima SC-a naložena je stroga mjera socijalnog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog socijalnog kontakta minimalno 2 metra u zatvorenom prostoru i 1 metar na otvorenom prostoru, primjena pojačanih mjera čišćenja i dezinfekcije svih prostorija sukladno planovima čišćenja, primjena tekućeg sapuna s antibakterijskim djelovanjem u svim sanitarnim čvorovima za zaposlenike SC-a i studente koji imaju zajedničke sanitarne čvorove, osigurani su punktovi s dezinfekcijskim sredstvom za dezinfekciju ruku na linijama posluživanja za studente i zaposlenike, na vidnim mjestima su osigurane upute i preporuke za pridržavanje općih mjera o higijeni i strogoj primjeni mjera socijalnog distanciranja, osigurane mjere da se kod ulaska u restorane ne stvaraju gužve i poštuje pravilo obaveznog razmaka, omogućen je rad od kuće gdje to dozvoljavaju radni procesi, svi sastanci su smanjeni na minimum uz poštivanje propisanog razmaka, svim zaposlenicima koji dolaze u direktan kontakt s konzumentima omogućene su jednokratne maske za lice i rukavice trenutno dostupne na tržištu koje su dužni nositi tijekom obavljanja radnih operacija.

4.) Među studentima kruži informacija kako su stvari stanara SD Stjepan Radić 'zapečaćene' isključivo 'selotejp' trakom u njihovim ormarima. Zanima nas je li ta informacija točna, te ako je, kako je moguće da ne postoji bolji način pečaćenja? Ako informacija nije točna, na koji način su stvari zapečaćene?

Studentske stvari zapečaćene su na adekvatan način, sigurnost čuvanja stvari organizira uprava doma na čelu s gospodinom Boženkom Ćosićem.

Vezano: FOTO: Stvari studenata zaštićene selotejpom; već su krenuli s memeovima


5.) Studenti su izrazili zabrinutost vezanu uz filter osoba koje ulaze u studentske sobe u SD Cvjetno naselje. Zanima nas na koji način se vrši kontrola osoba koje imaju pravo boravka u studentskim sobama za vrijeme ove krize, odnosno, tko odlučuje o opravdanosti njihovog useljenja?

Provjera osoba koje se privremeno useljavaju u studentske sobe u SD Cvjetno naselje vrši se kroz komunikaciju: Stožer civilne zaštite grada Zagreba, MUP i nadležna policijska uprava –provjera adrese stanovanja, na prijemnom šalteru svi građani daju izjavu našoj sanitarno veterinarskoj inspekciji da nisu u tretmanu samo izolacije.

Pri useljenju osoba stradalima od potresa svakome je postavljeno pitanje dali je osoba u samoizolaciji, dali je bila u kontaktu s oboljelom osobom i ima li znakove respiratorne infekcije. Iste ove podatke provjeravao je u službenoj evidenciji djelatnik MUP-a na ulazu u paviljon.

6.) Jesu li SD Ante Starčević i SD Lašćina pogodni za život?

SD Ante Starčević je prema izjavi upravitelja Peje Pavlovića i nadležne inspekcije SC-a Zagreb siguran za stanovanje studenata.

U SD Lašćina zbog potresa došlo je do oštećenje paviljona br.1. Paviljon je evakuiran, studenti su smješteni u sigurne paviljone.

7.) U koliko je studentskih soba otkrivena materijalna šteta? Jesu li sve sobe provjerene radi sigurnosnih i materijalnih razloga u sva četiri studentska doma?

Budući da se potresi slabijeg intenziteta ponavljaju, provjere su u tijeku na dnevnoj razini.

U tijeku je priprema izvještaja o oštećenjima na svim objektima SC-a Zagreb.

8.) Hoće li studenti moći iseliti iz svojih soba 'na daljinu', preko maila ili pošte? Također nas zanima koja je politika SC-a prema plaćanju studentskih domova za ovaj i idući mjesec?

Način naplate studentske stanarine za vrijeme kada studenti nisu u svojim sobama odrediti ćemo uz konzultacije s nadležnim institucijama koje upravljaju navedenom izvanrednom situacijom.
  
9.) Gdje studenti mogu pronaći točne i pravovremene informacije vezane uz njihov život u domu kako bi se scene kao ova danas, u budućnosti izbjegle?

Studenti mogu dobiti informacije u Poslovnici za smještaj studenta SC-a Zagreb u Savskoj cesti 25 (poslovnica@sczg.hr) i u upravi svakog studentskog doma (sncvjetno@sczg.hr,  snsradic@sczg.hr, snastarcevic@sczg.hr i snlascina@sczg.hr).

10.) Ako se dokaže da je danas došlo do ugrožavanja zdravlja studenata, tko će i kako odgovarati za taj propust?

Studentski centar u Zagrebu u svim segmentima svojeg poslovanja ponašao se sukladno svim odlukama Vlade RH, Stožera civilne zaštite RH i svih drugih relevantnih institucija koje donose mjere preventive i zaštite u cilju sprječavanja širenja zaraze korona virusom COVID- 19.

Studentski centar prilagodio je svoje kapacitete trenutačnim potrebama te organizirao samo nužno poslovanje. Na fakultetima na kojima je Odlukom Vlade RH prekinuta nastava restorani su zatvoreni a  kapaciteti preraspoređeni. Studentska kuhinja u studentskim domovima je sukladno Odluci stavljena na raspolaganje studentima koji se i dalje nalaze u studentskom domu.

S obzirom na to da se u studentskim domovima i dalje nalazi određen broj studenata, Studentski centar u Zagrebu strogo poštuje upute i odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je u svim domovima donio vlastite upute vezane uz pravila ponašanja u studentskim domovima i mjere zaštite studenata. Također je izdao naputke o načinu povratka studenata i strožem pridržavanju uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, posebno u slučaju studenata koji ne dolaze iz Republike Hrvatske. Samoizolacija ni karantena za studente koji dolaze izvan Republike Hrvatske nisu dozvoljene u studentskom domu. 

Poslovanje Studentskog servisa je prilagođeno novonastaloj situaciji: ugovore o obavljanju studenskih poslova može se preuzeti online, ne postoji potreba za osobnim dolaskom studenata u Student servis. Potpisani original Ugovora o obavljanju studentskih poslova studenti mogu vratiti poštom ili drugom dostavom osim u slučaju elektroničkog potpisa. Također, u ovoj izvanrednoj situaciji moguće je, u skladu s člankom 11. Zakona o obavljanju studentskih poslova, ugovor zaključiti i za razdoblje dulje od mjesec dana odnosno do 45 dana.

Temeljem Naloga za mobilizaciju Studentskog doma Cvjetno naselje od 22. ožujka 2020. godine izdanog od MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite, u svrhu potrebe zbrinjavanja ugroženog stanovništva nakon potresa u Zagrebu za boravak i prehranu osoba organiziran je sastanak kriznog stožera Studentskog centra ispred Uprave SN Cvjetno naselje sukladno pravilima o držanju socijalnog distanciranja te je zbog hitnosti provedbe donesena usmena odluka o načinu provedbe Naloga. Pozvani su predstavnici studenata - Domskog odbora, zaposlenici SC-a iz raznih ustrojstvenih jedinica na sudjelovanje u akciji preseljenja studenata u SN Stjepan Radić i pakiranja stvari. Zaposlenici su se odazivali dragovoljno. Bilo je radnika koji nisu pozvani koji su se pojavili da pomognu u novo nastaloj situaciji. Svi su opskrbljeni osobnim zaštitnim sredstvima (zaštitne maske i rukavice). Vrijeme čekanja studenata je smanjeno na najmanju moguću mjeru i više puta su upozoravani na pridržavanje obaveznog razmaka. 
FOTO: STUDENTSKI.HR