LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava na daljinu

Ministrica Divjak: fakulteti uglavnom nisu za vraćanje troškova za participaciju

Ministrica Divjak gostovala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gdje je pričala o održavanju državne mature i nastave na fakultetima.

Ministrica Divjak gostovala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gdje je pričala o održavanju državne mature i nastave na fakultetima.

Ministrica Divjak gostovala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gdje je pričala o državnoj maturi, ali dotaknula se i teme održavanja nastave na fakultetima.

– U svim državama članicama EU-a je slična situacija. Ako gledate na toj razini, veći dio država nije odlučio koji je termin mature, ali mature će biti. Devet država članica odlučilo je, i to su termini od kraja svibnja. Samo 4 članice odlučile su ne održati maturu. Naš prvi cilj je matura u lipnju, tako da bi se i termin za esej pomaknuo na lipanj. Da bismo točno odgovorili na pitanje o datumima – moramo vidjeti tijek epidemije i konzultirati se sa Stožerom civilne zaštite. Ne možemo dati točnije datume prije svibnja. – rekla je Blaženka Divjak.

Maturanti školu završavaju krajem svibnja, ostali školarci oko 26. lipnja, a ovaj tjedan počinje se s vrednovanjem i ocjenjivanjem učenika.
Vezano: Prijemni ispiti nisu dobra zamjena za maturu; nužna je fleksibilnost stranih i domaćih fakulteta
Često se priča o državnoj maturi i nastavi u osnovnim i srednjim školama, dok se o fakultetima priča nešto manje, posebno zbog toga što ministrica zapravo fakultetima ni ne može propisati uvjete, nego samo dati preporuke. Jedna gledateljica istaknula je problem koji se javio na Ekonomskom fakultetu na kojemu, kako ona kaže, studenti dobivaju prezentacije, a online nastava ne održava se. Neki studenti taj studij i plaćaju, pa ju je zanimalo hoće li oni dobiti povrat novca, s obzirom na situaciju i provođenje nastave. 
Vezano: EFZG pokazuje da ulaže velike napore u online nastavu te da ona funkcionira!

– Ministrica može jasno propisati uvjete za škole, a za Sveučilište ima preporuke. Očito je da fakulteti skromnije provode nastavu na daljinu. Imamo izvrsnih primjera, ali neki to ne rade kako treba. Pitat ću za ovaj slučaj, nije dovoljna samo prezentacija i davanje zadataka – odgovorila je ministrica Divjak.

Što se tiče povrata novca, ministrica navodi da je taj problem još uvijek otvoren za raspravu jer se na upit Ministarstva o tome hoće li umanjiti troškove za participaciju, većina fakulteta izjasnila da neće umanjiti troškove.

– Učinili smo velik iskorak i vrlo dobro plivamo. Ako ovako nastavimo, sigurna sam da ćemo uspješno privesti godinu kraju. – rekla je za kraj ministrica.

FOTO: FACEBOOK / MINISTRICA BLAŽENKA DIVJAK