LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FINANCIJSKA PODRŠKA

Ministarstvo znanosti donijelo odluku o financiranju programa i ljetnih škola za nacionalne manjine

Donosimo uvid u odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o sufinanciranju posebnih programa te financijskoj potpori za provođenje posebnih oblika nastave za učenike pripadnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2023./2024.

Donosimo uvid u odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja o sufinanciranju posebnih programa te financijskoj potpori za provođenje posebnih oblika nastave za učenike pripadnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2023./2024.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO) nedavno je objavilo svoju odluku o financijskoj potpori za provođenje posebnih oblika nastave, uključujući ljetne škole, za učenike pripadnike nacionalnih manjina u školskoj godini 2023./2024. i sufinanciranju posebnih programa nacionalnih manjina u istoj godini.

 

Odluka o financijskoj potpori za ljetne škole obuhvaća ukupan iznos od 142.459,72 eura, koji će se rasporediti među različitim udrugama i školama koje provode programe za nacionalne manjine diljem Hrvatske. Među programima su ljetne škole kao što je ona organizirana od strane Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Saveza Rusina u Republici Hrvatskoj te Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Zagreba.

 

S druge strane, ministarstvo je također odobrilo sufinanciranje posebnih programa nacionalnih manjina u 2024. godini u iznosu od 168.694,00 eura. Ovi programi uključuju raznolike aktivnosti kao što su stručni skupovi, literarno-recitatorsko-dramske smotre, manifestacije, natjecanja, obilježavanje važnih datuma i tradicija te edukativne aktivnosti poput stručnog usavršavanja nastavnika i izdavanje knjiga na jezicima nacionalnih manjina.

 

Financijska sredstva za ove programe planirana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu. Ministarstvo će s korisnicima ovih sredstava zaključiti ugovore o sufinanciranju kako bi osiguralo namjensko trošenje sredstava i praćenje provedbe programa.

 

MZO na čelu s ministrom prof. dr. sc. Radovanom Fuchsom ističe važnost ovih inicijativa u očuvanju i promicanju kulturnog identiteta te obrazovnih potreba nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Ove potpore predstavljaju korak naprijed u stvaranju inkluzivnog obrazovnog okruženja koje poštuje i njeguje različite kulturne baštine unutar hrvatskog društva.

FOTO: STUDENTSKI.HR, CANVA ILUSTRACIJA