LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna stipendija

Ministarstvo obećalo studentima rezultate sljedeći tjedan

Ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ubrzo ne počne rješavati probleme s državnom stipendijom, na pomolu bi mogao biti novi studentski prosvjed.

Ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ubrzo ne počne rješavati probleme s državnom stipendijom, na pomolu bi mogao biti novi studentski prosvjed.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta danas je konačno odgovorilo svojim stipendistima kojima za ovu akademsku godinu nije na račun uplatilo niti kune. Nakon velikog pritiska na koji su se stipendisti odlučili putem medija i društvenih mreža, Ministarstvo je iznijelo svoje argumente kojima opravdavaju isplaćivanje stipendije za ovu akademsku godinu na kraju ove akademske godine:

– Pripremljene su rang-liste dobitnika za potpisivanje od strane članova Povjerenstva za provedbu javnoga natječaj za dodjelu državnih stipendija te Odluka o dodjeli državnih stipendija za 2016. godinu te će iste biti objavljene na internetskoj stranici Ministarstva početkom sljedećeg tjedna. – piše u priopćenju Ministarstva.

Obrada natječaja za državne stipendije ove godine traje jako dugo, a Ministarstvo se pravda izmjenama Pravilnika te "neimanjem informacija o predviđenim financijskim sredstvima". Također, jedno od opravdanja je i velik broj prigovora koji su stigli, a oni ih nisu na vrijeme stigli obraditi. Studenti im po tom pitanju ne vjeruju:

– Stipendije ne bi smjele biti tek obećanja Vlade, već njihova obveza prema studentima. To što im treba mjesec dana da obrade 552 žalbe jako je neogdovorno s njihove strane. Ove je godine trebalo sve biti jednostavnije, no oni još uvijek odugovlače s rezultatima i isplatom – rekla je jedna stipendistica.

Stipendisti se nadaju da će Vlada ispuniti svoje obećanje te zaista objaviti drugi tjedan konačne rezultate natječaja. Novac im treba, jer je većina njih stipendiju dobila na račun socijalno-ekonomskog statusa te kašnjenjem stipendije upadaju u sve veće financijske probleme. Krajnji rok do kojeg će čekati isplatu bar dijela stipendije je početak lipnja. Ako se to ne ostvari, složno su najavili da će izaći na ulice:

– Vrijeme je da se i za nas studente čuje, a ne da smo na marginama društva. –

Cijelo priopćenje Vlade možete pročitati u nastavku. Zanimljivo je da se u njemu tvrdi da je prošle godine stipendija isplaćena 13. svibnja, dok stipendisti tvrde da su novac dobili "već" 2. travnja. 

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je javni Natječaj za dodjeljivanje minimalno 5.000 državnih stipendija redovitim studentima visokih učilišta u RH, studentima s invaliditetom i studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2016. godinu 18. siječnja 2016. godine i Dopunu Natječaja objavljenog 18. siječnja 2016. godine, 19. siječnja 2016. godine

Rok za podnošenje prijava na natječaj bio je 12. veljače 2016. godine Natječaj je u navedeno vrijeme raspisan zbog postupka izmjena i dopuna prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju te procedure javne rasprave i objave Pravilnika u Narodnim novinama. Naime, javna rasprava o Nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju otvorena je 20. studenoga 2015. godine a Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama, broj 134, 11. prosinca 2015. te je na snagu stupio 19. prosinca 2015. godine

Na Natječaj za dodjelu državnih stipendija za 2016. godinu studenti su se prijavljivali elektroničkim obrascem te je u sustavu webObrasci završeno ukupno 11.510 prijava u E kategoriji, u D1 bilo je 341 završena prijava i u P 1 završena prijava. Ministarstvo je zaprimilo i urudžbiralo ukupno 9.736 prijava u E kategoriji, 243 prijave u D-1 kategoriji, 1 prijavu u P kategoriji i 18 prijava bez propisanih obrazaca.

Privremeni rezultati natječaja objavljeni sun a internetskoj stranici 8. travnja 2016. godine s detaljnim uputama za studente po pitanju daljnjih koraka te roka za podnošenje prigovora na privremene rezultate 8 dana od dana objave, do zaključno s 18. travnja 2016.

Ukupno je pristiglo 552 prigovora na privremene rezultate natječaja. Svi prigovori su razmotreni, obrađeni u aplikaciji državnih stipendija za 2016. godinu, ponovno stavljeni u obradu za izračun bodova. Po završetku bodovanja i konačnoj kontrolnoj provjeri krenulo se u sastavljanje liste kandidata za svaku kategoriju državne stipendije kojima je prihvaćen prigovor te ukupne i konačne liste dobitnika za svaku kategoriju državne stipendije na temelju rezultata natječaja i prihvaćenih prigovora.

Pripremljene su rang-liste dobitnika za potpisivanje od strane članova Povjerenstva za provedbu javnoga natječaj za dodjelu državnih stipendija te Odluka o dodjeli državnih stipendija za 2016. godinu te će iste biti objavljene na internetskoj stranici Ministarstva početkom sljedećeg tjedna.

Studenti će uz objavu rang-lista dobitnika državne stipendije za 2016. godinu dobiti sve detaljne upute o načinu dostavljanja i potpisivanja ugovora o dodjeli državne stipendije za 2016. godinu koje će studenti moći preuzeti putem svojih AAI korisničkih računa kako će biti navedeno u uputama. Ugovori o dodjeli državne stipendije također su pripremljeni za generiranje. Studenti će imati obvezu jedan potpisani primjerak ugovora dostaviti natrag Ministarstvu u što kraćem roku radi evidencije u sustavu obračuna i pripreme isplata državne stipendije.

Zaključno:
Kašnjenje isplate stipendije studentima uzrokovano je:
• Procedurom donošenja Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju; 
• Privremenim financiranjem za 2016. godinu jer nismo imali informaciju o ukupno predviđenim financijskim sredstvima za 2016. godinu, a samim time i o broju planiranih stipendija;
• Produženjem roka dostave podataka za studente izvan RH zbog prikupljanja podataka o prihodima u 2015. zbog čega smo rok za dostavu dokumentacije produžili do 31. ožujka;
• Velikim brojem pristiglih prigovora na privremene rezultate natječaja što je utjecalo na produljenje procedure donošenja Odluke.

Iako isplata stipendija neće značajnije kasniti u odnosu na prošlu godinu kada je isplata bila 13. svibnja, ovim putem ispričavamo se svim studentima i njihovim roditeljima zbog nastalih okolnosti koje su utjecale na kašnjenje isplate stipendija."