LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Postupanje u vrijeme koronavirusa

Ministarstvo izradilo upute za studentske centre: „Treba izbjegavati povratak u studentske domove”

– Studentski centri trebaju obavljati samo nužne i neodgodive poslove vodeći računa da studenti ni u jednom trenutku ne budu zakinuti ili dovedeni u situaciju da im se uskraćuju njihova temeljna prava. – odluka je MZO-a.

– Studentski centri trebaju obavljati samo nužne i neodgodive poslove vodeći računa da studenti ni u jednom trenutku ne budu zakinuti ili dovedeni u situaciju da im se uskraćuju njihova temeljna prava. – odluka je MZO-a.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je upute za postupanje u vrijeme koronavirusa koje su namijenjene studentskim centrima. Navedeno je sve ono na što trebaju paziti u aktualnoj situaciji.

– Studentski centri trebaju obavljati samo nužne i neodgodive poslove vodeći računa da studenti niti u jednom trenutku ne budu zakinuti ili dovedeni u situaciju da im se uskraćuju njihova temeljna prava (pravo na smještaj, prehranu i studentski rad). – stoji na Vladinoj stranici Koronavirus.hr

Podsjetimo, 19. ožujka na snagu su stupile strože mjere distanciranja koje podrazumijevaju obustavu rada većeg dijela ugostiteljskih objekata, niza uslužnih djelatnosti, ali, sukladno ovoj uputi, studentska kuhinja izuzeta je iz tih odredbi. Međutim, menze bi trebale raditi u smanjenom kapacitetu i voditi računa o svim higijenskih i sigurnosnim mjerama zaštite od nove bolesti. Dakle, trebaju biti na raspolaganju studentima koji se i dalje nalaze u studentskom domu, ali trebaju prilagoditi kapacitete potrebama i organizirati samo nužno poslovanje. 

Vezano: Sad je službeno: od sutra zabrana rada svim objektima osim nužnima, kao što su prehrambene trgovine


Što se tiče smještaja, navedeno je sljedeće: 
– Studentski centri dužni su u segmentu studentskog smještaja strogo poštivati upute i odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te donijeti vlastite upute vezane uz pravila ponašanja i mjere zaštite studenata u domovima.
No, preporučuje se izbjegavanje povratka studenata u domove. Ako se povratak dozvoli, ponovno je naglašeno da je važno pridržavati se uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Valja naglasiti da ondje nije dozvoljena samoizolacija ni karantena za studente koji dolaze izvan Hrvatske. 

Vezano: Zagrebački studentski domovi popisuju preostale studente; doznajemo zašto


Na studente koje rade posredstvom studentskih servisa odnosi se uputa studentskim centrima o preuzimanju ugovora. 

Vezano: Ugovori o obavljanju studentskog posla do daljnjega se šalju i podižu elektroničkim putem


 
– Budući da se ugovor o obavljanju studentskih poslova može preuzeti online, ne postoji potreba za osobnim dolaskom studenata u studentski servis. Potpisani original Ugovora o obavljanju studentskih poslova studenti mogu vratiti poštom ili drugom dostavom. Osim u slučaju da postoji elektronički potpis. Naime, u skladu sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova, elektronički ugovor je onaj ugovor koji je elektronički potpisan od sve tri strane: posrednika, naručitelja i izvoditelja. U ovoj izvanrednoj situaciji moguće je, u skladu s člankom 11. Zakona o obavljanju studentskih poslova, ugovor zaključiti i za razdoblje dulje od mjesec dana odnosno do 45 dana. – stoji u uputama. 
FOTO: MONIKA POSAVEC/STUDENTSKI.HR