LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stručnjaci nezadovoljni

Ministar Fuchs već treći put mijenja školski kalendar! Evo što je s praznicima i kada kreće nastava

Prema najnovim odredbama, jesenski odmor je ukinut, proljetni praznici skraćeni, dok zimski ostaju u većim dijelovima nepromijenjeni. Ovaj kaotičan proces donošenja odluka, koji je uključivao kasno usvajanje kalendara i intervenciju premijera, izazvao je nezadovoljstvo među školama i stručnjacima.

Prema najnovim odredbama, jesenski odmor je ukinut, proljetni praznici skraćeni, dok zimski ostaju u većim dijelovima nepromijenjeni. Ovaj kaotičan proces donošenja odluka, koji je uključivao kasno usvajanje kalendara i intervenciju premijera, izazvao je nezadovoljstvo među školama i stručnjacima.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih ponovno je promijenilo plan školskog kalendara za sljedeću školsku godinu, i to već treći put. Najnovija verzija, objavljena u srijedu, uključuje neke izmjene: zimski praznici će ostati u svom prvotnom trajanju, dok su jesenski praznici ukinuti, a proljetni praznici su skraćeni za četiri dana. Škole su najviše nezadovoljne što se kalendar mijenja stihijski i što je donesen kasnije nego ikada prije.

Prema novim odredbama, nastava počinje u ponedjeljak, 9. rujna. Za maturante će trajati do 23. svibnja, dok će ostali učenici nastavu završiti 13. lipnja 2025. godine. Jesenski odmor, planiran za 31. listopada 2024., je ukinut, dok će prvi dio zimskih praznika trajati od 23. prosinca do 6. siječnja. Drugi dio zimskih praznika, koji je bio planiran za ukidanje, ipak će trajati pet dana, od 24. do 28. veljače.
 

Duži ljetni praznici


Stručni skup o prometnoj sigurnosti okupio poznata imena: „Cilj nam je spasiti živote i stvoriti bolje društvo”


Skraćeni su proljetni praznici koji će sada trajati samo pet dana, od 17. travnja (Veliki četvrtak) do 21. travnja (Uskrsni ponedjeljak), s nastavom koja počinje 22. travnja. Prethodnih godina, proljetni praznici trajali su tjedan dana, počevši od Uskrsnog ponedjeljka. S obzirom na to da nastava počinje tjedan dana kasnije, a ljetni odmor je predviđen od 16. lipnja iduće godine, ljetni praznici će se produžiti.

Ministar Radovan Fuchs izjavio je da kalendar „više-manje zadovoljava sve strane". Međutim, u školama su mišljenja podijeljena. Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, ocijenila je novi kalendar ocjenom tri, smatrajući da nije ni najbolji ni najgori. Ona ističe da se zbog javne rasprave i reakcije javnosti kalendar donosi prekasno. Smatra da bi o kalendaru trebali odlučivati stručnjaci i Ministarstvo, a ne treće strane.

U najavi modularna nastava za strukovnjake – je li provediva s obzirom na manjak nastavnika i što dugoročno donosi?


 

Do kada će (ne)klimatizirane učionice diktirati početak i kraj nastave?


Hitrec kritizira produljenje ljetnih praznika, navodeći da su hrvatski učenici već među onima s najdužim ljetnim praznicima u svijetu. Također smatra da bi zimski praznici trebali biti kraći i da bi se trebalo voditi pedagoškim pravilima, koja sugeriraju da bi učenici trebali imati kraće praznike svakih nekoliko mjeseci. Preporučuje i da se sve škole opreme klimatizacijom kako bi se izbjegla rasprava o početku i kraju nastave zbog vrućina.

Sve više zemalja Europske unije zabranjuje mobitele u školama, a ovo ministar Fuchs planira u Hrvatskoj


Sebastijan Troskot, voditelj područnog ureda Sindikata Preporod u Splitu, slaže se da bi klimatizacija mogla riješiti probleme s početkom i završetkom nastavne godine. On novi kalendar naziva „kalendarom s popravnog ispita", smatrajući da je bolji od prvotne verzije jer nastava počinje kasnije i završava ranije. Kritizira način donošenja odluka, koji uključuje intervenciju premijera, i izražava zabrinutost zbog budućih promjena kalendara koje utječu na planiranje školskih aktivnosti i slobodnog vremena.
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA