LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nasljednik Damira Borasa

Ministar Fuchs čestitao novoizabranom rektoru Sveučilišta u Zagrebu

U čestitki Stjepanu Lakušiću na izboru za rektora Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je da su kvaliteta, proaktivnost, otvorenost, suradnja i preuzimanje odgovornosti za ostvarene rezultate odlike uspješnih sveučilišta.

U čestitki Stjepanu Lakušiću na izboru za rektora Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je da su kvaliteta, proaktivnost, otvorenost, suradnja i preuzimanje odgovornosti za ostvarene rezultate odlike uspješnih sveučilišta.

Jučer je Senat Sveučilišta u Zagrebu izabrao novog rektora – prof. dr. sc. Stjepana Lakušića s Građevinskog fakulteta. Mandat novoizabranog rektora počinje u listopadu 2022, a trajat će do rujna 2026. godine. 

Uz novoizabranog rektora kandidati za čelnika Sveučilišta u Zagrebu bili su prof. dr. sc. Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta, prof. dr. sc. Marijan Klarica s Medicinskoga fakulteta i prof. dr. sc. Tonći Lazibat s Ekonomskoga fakulteta.

U drugom izbornom krugu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta i Zagrebu, dobio je 43 glasa, a njegova protukandidatkinja prof. dr. sc. Hruškar osvojila je 26 glasova. Jedan je glasački listić bio nevažeći.

Novoizabranom rektoru čestitao je i Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, prenosi HRT. U čestitki Stjepanu Lakušiću na izboru za rektora Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je da su kvaliteta, proaktivnost, otvorenost, suradnja i preuzimanje odgovornosti za ostvarene rezultate odlike uspješnih sveučilišta.

Istaknuvši da smo svakodnevno suočeni s vrlo dinamičnim kretanjima u društvu i na tržištu rada, što je ujedno i jedan od najvećih izazova s kojim se danas suočava Sveučilište u Zagrebu kao najstarije i najveće hrvatsko sveučilište, ministar Fuchs ističe da taj izazov istodobno predstavlja i veliku priliku i potencijal.

– Značajniji pomaci u kvaliteti visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja mogu se postići jedino uspostavom transparentnosti rada i djelovanja, promjenom načina upravljanja i koordiniranja te jačanjem kulture, kvalitete i etičnosti u nastavnom i istraživačkom radu. Kvaliteta, proaktivnost, otvorenost, suradnja i preuzimanje odgovornosti za ostvarene rezultate odlike su uspješnih sveučilišta i njihovih fakulteta i akademija koji iznimno snažno utječu na smjer i razvoj cijelog društva. Buduća uprava Sveučilišta u Zagrebu treba biti servis-poslužitelj kako svih njegovih studenata i profesora, tako i fakulteta i akademija u svome sastavu, istaknuo je Fuchs.

Sveučilište u Zagrebu, smatra ministar, osim što je danas najveće sveučilište u Republici Hrvatskoj, mora biti jedno od najuglednijih sveučilišta u Europi te sjecište intelektualne, akademske i znanstvene misli.

– Međunarodna prepoznatljivost i relevantnost utemeljena na najvišim europskim i svjetskim vrijednostima razvija se, osnažuje i učvršćuje permanentno i sustavno. Vođeni tom vizijom, želim Vam puno uspjeha u Vašem radu i daljnjem strateškom promišljanju razvoja Sveučilišta, poručio je ministar Fuchs novoizabranom rektoru zagrebačkog Sveučilišta.

FOTO: STUDENTSKI.HR