LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reakcije na rezultate Natječaja

„Mijenjam subvenciju za dom“

Također, u ovo doba godine brojne legalne i nelegalne ponude frcaju sa svih strana. Velik je broj studenata i studentica koji žele svoju mjesečnu subvenciju zamijeniti za mjesto u domu.

Također, u ovo doba godine brojne legalne i nelegalne ponude frcaju sa svih strana. Velik je broj studenata i studentica koji žele svoju mjesečnu subvenciju zamijeniti za mjesto u domu.

Rezultati Natječaja za zagrebačke studentske domove objavljeni su jučer, a reakcije studenata sve su samo ne pozitivne (barem onih koji se, dok ne budu otvorena vrata domova, moraju zadovoljiti s 400 kuna). Ono što predstavlja još veći problem jest to što je prag ove godine toliko visok da će se mnogi stalni stanovnici domova morati strpiti da se završi obnova, što se očekuje oko Božića.

Zašto je tomu tako? Redovni studenti koji su na Natječaju ostvarili između 1315 i 2050 bodova (Natječaj „S“) i brucoši koji su ostvarili između 1287 i 1792 boda (Natječaj „B“) mjesečno će dobivati 400 kuna subvencije za plaćanje stanarine, i to nakon što potpišu ugovor sa Studentskim centrom. Samo oni koji su ostvarili više od 2050 (Natječaj „S“) ili 1792 boda (Natječaj „B“) moći će se 1. rujna useliti u neke od slobodnih kapaciteta studentskih domova, i to u studentske domove „Ante Starčević“ i „Lašćina“ te u nove paviljone SD-a „Stjepan Radić“.

Osim toga, na Facebook-grupi Studentski dom „Stjepan Radić“ studenti napominju da je ovogodišnja izmjena Pravilnika naštetila svima. Naime, u članku 3. (stavka 4.) piše:

– Studenti koji su ostvarili manje od 18 ECTS bodova u akademskoj godini prijave na Natječaj i manje od 45 ECTS bodova prosječno u prethodnim godinama studiranja ne mogu ostvariti pravo na subvencionirani smještaj. Ovaj se uvjet ne odnosi na studente koji upisuju prvu godinu studija i na studente invalide od 1. do 5. kategorije invalidnosti.

To znači da studenti koji imaju dovoljno bodova da prođu prag prolaznosti nemaju pravo na dom ako njihov prosječan broj ECTS-a ostvaren po godini ne prelazi 45.

Također, u ovo doba godine brojne legalne i nelegalne ponude frcaju sa svih strana. Velik je broj studenata i studentica koji žele svoju mjesečnu subvenciju zamijeniti za mjesto u domu. Međutim, jasno je da mjesto u domu od 1. rujna vrijedi mnogo više od par mjeseci subvencije, zbog čega se u ponudu ubacuje i određena svota.

U ovoj igri, koja neodoljivo podsjeća na pogodbe iz Monopolyja, najviše će profitirati stanodavci. Obnovom domova će oko 4 500 studenata biti ostavljeni njima na milost ili nemilost. Prva kapljica kiše u nadolazećoj oluji bila je objava jedne ponude u kojoj je naglašeno da je stan skuplji za 200 kuna ako ga iznajmljuje student. Ovakvih će slučajeva zasigurno biti mnogo, pogotovo zato što mnogo studenata želi iznajmiti stan samo na par mjeseci, što zasigurno ne odgovara stanodavcima.

 
Izvor: Facebook
 

Jedini savjet koji možemo dati jest da se naoružate strpljenjem… Barem dok se ne domovi ne obnove. Pažljivo birajte svoja prebivališta i budite spremni na to da ćete svoju stanarinu možda morati platiti visoko iznad cijene. Dobar stanodavac i cimer vrijede zlata, stoga i to imajte na umu. 

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR