LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Mijenjaju se uvjeti za upis na prvu godinu ovih fakulteta!

Senat riječkog Sveučilišta donio je odluku o uvjetima za upis u prvu godinu raznih studija i sastavnica za nadolazeću akademsku godinu.

Senat riječkog Sveučilišta donio je odluku o uvjetima za upis u prvu godinu raznih studija i sastavnica za nadolazeću akademsku godinu.

Na sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci donesena je odluka o uvjetima za upis u prvu godinu sveučilišnih prijediplomskih, sveučilišnih integriranih prijediplomskih i diplomskih te stručnih prijediplomskih studija Sveučilišta u Rijeci i njegovih sastavnica u 2024./2025. akademskoj godini, piše Novi list.
 

Promjene u odnosu na trenutne uvjete


Predložene su promjene za upis prve godine ovih fakulteta: Fakultet dentalne medicine, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Fakultet zdravstvenih studija, Filozofski fakultet, Građevinski fakultet, Pomorski i Učiteljski fakultet.

To znači da će ovogodišnja generacija maturanata za upis Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu morati ispuniti preduvjet za upis – motivacijski intervju koji je po novom obvezni dio razredbenog postupka za sve kandidate koji se prijavljuju za upis na sveučilišni prijediplomski studij Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, modul Menadžment u hotelijerstvu na engleskom jeziku (Hospitality Management).

Fakultet zdravstvenih studija također dodaje preduvjet, ali za izvanredni sveučilišni prijediplomski studij Sestrinstvo u Rijeci i Karlovcu. Budući studenti morat će donijeti dokaz o zaposlenju na radnom mjestu medicinske sestre/tehničara, uz što se ukida preduvjet o najmanje jednoj godini radnog iskustva na mjestu medicinske sestre/tehničara, a mijenja se i vrednovanje radnog staža.

Kod Filozofskog fakulteta uvodi se dodatno vrednovanje kategoriziranih sportaša za upis na sve studije, a kategorizirani sportaši od I. do VI. kategorije vrednuju se s pet posto.
 

Neki preduvjeti se ukidaju, a drugi dodaju


Uvjete za upis mijenja i Građevinski fakultet za upis na redoviti sveučilišni prijediplomski studij Građevinarstvo i izvanredni te redoviti stručni prijediplomski studij Građevinarstvo, tako što se smanjuje postotak vrednovanja uspjeha u srednjoj školi, ukida se vrednovanje hrvatskog jezika položenog u okviru obveznog dijela državne mature kao i postotak vrednovanja matematike te se ukida vrednovanje kemije iz izbornog dijela državne mature.

Pomorski fakultet odlučio je dodati vrednovanje posebnih postignuća za upise na sveučilišni prijediplomski studij Promet i mobilnost. Kandidatima se s 20 posto vrednuje završen obrazovni program za Tehničara cestovnog prometa.

Ako pak želite upisati Učiteljski fakultet, morate donijeti uvjerenje liječnika specijalne medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti, a ono ne smije biti starije od šest mjeseci za redoviti sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski Učiteljski studij te izvanredni i redoviti sveučilišni prijediplomski studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

Osim toga, za upis na te studije uvodi se i obveza polaganja ispita obveznog dijela državne mature za sve kandidate koji se upisuju putem NISpVU sustava. Također se ukida prag na obveznim predmetima državne mature.
 

Studij na engleskom jeziku


Još jedna od novosti sa sjednice Senata je usvajanje odluke o raspisivanju natječaja za upis 10 studenata u prvu godinu sveučilišnog diplomskog studija na engleskom jeziku Biotehnološka istraživanja znanosti o životu (Biotechnology for the Life Sciences) Fakulteta biotehnologije i razvoja lijekova u 2024./2025. ak. god. .

Raspisuje se i natječaj za upis u prvu godinu sveučilišnog diplomskog studija na engleskom jeziku Kognitivne znanosti – Kognicija i um (Cognitive Sciences – Cognition and the Mind) Filozofskog fakulteta u Rijeci u 2024./2025. ak. god.