LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju sa studentskom pravobraniteljicom

„Mehanizmi za zaštitu postoje, volja za pomoć izabranih studentskih predstavnika također, a ostalo je sve na vama“

Upoznajte Barbaru Šimić, studenticu treće godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, djevojku kojoj se možete obratiti ako mislite da su vaša studentska prava ugrožena.

Upoznajte Barbaru Šimić, studenticu treće godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, djevojku kojoj se možete obratiti ako mislite da su vaša studentska prava ugrožena.

Studenti Sveučilišta u Zagrebu u novu će godinu ući s novom pravobraniteljicom. Zahtjevan posao obrane studentskih prava preuzela je studentica treće godine Pravnog fakulteta Barbara Šimić. Barbara je i sama prije nešto više od godinu dana na svojoj koži osjetila kako je biti uskraćen za svoja studentska prava. Ubrzo se odazvala na javni poziv za suradnicu u Uredu pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu, gdje je, kako kaže, stekla veliko iskustvo te pomogla velikom broju svojih kolega. Želja za daljnjim radom potakla ju je na kandidaturu za studentsku pravobraniteljicu i tako je na nju došao red, ali i velika odgovornost da osigura svim studentima sveučilišta njihova prava. Barbarina mišljenja o trenutnoj situaciji, planove za budućnost i probleme s kojima se susreće možete pročitati u intervjuu:

Koja je zapravo tvoja uloga, koja su to prava studenata koja ćeš braniti?

Uloga studentskog pravobranitelja je da zaprima pritužbe studenata koje se odnose na njihova prava te raspravlja o njima s nadležnim tijelima Sveučilišta. Također savjetuje studente o načinima ostvarivanja prava, a može sudjelovati i u stegovnim postupcima protiv studenata. U skladu s ovlastima propisanim Zakonom, branit ću sva prava koja studentima pripadaju pa mi se tako mogu obratiti povodom bilo kakvih nepravilnosti nastalih prilikom studiranja, ostvarivanja prava na subvencioniranu prehranu, prava na smještaj u studentskom domu, prava na ostvarivanje stipendija, prava na rad u Student servisu i slično.

Što za tebe znači tvoja nova funkcija studentske pravobraniteljice, koji su tvoji glavni motivi za rad?

Za mene definitivno nova funkcija znači veliku odgovornost, ali i činjenicu da sada većina mog slobodnog vremena odlazi na rad u Uredu studentskog pravobranitelja.  No, još kao suradnica, bila sam upućena u ovaj način rada, tako da sam podnošenjem kandidature znala što me čeka u slučaju da budem izabrana. Sad kad sam izabrana, spremna sam kvalitetno obavljati svoje obaveze te smatram da se uz dobru organiziranost i kvalitetno ozračje u Uredu sve stigne. To su mi glavni motivi i inače u životu, pa tako i sada na ovoj poziciji.

FOTO: Barbara Šimić

Što za nas studente znači tvoj dolazak na „vlast“. Znači li kakve nove promjene?

Svakako studentima mogu obećati da ću ih uvijek saslušati, pokušati pomoći i stati na njihovu stranu. Čak i kad u određenim situacijama ne budem bila u mogućnosti djelovati zbog ograničenih ovlasti, potrudit ću se uputiti ih na pravu adresu. Budući da sam se i sama našla u situaciji gdje nisam znala svoja prava pa tako ni kome se mogu obratiti, primarni cilj bit će mi podizanje svijesti i edukacija o studentskim pravima, ali i poticanje studentskih pravobranitelja na svojim fakultetima da se što bolje povežu sa studentima.

Jesi li zadovoljna dosadašnjim studentskim pravobraniteljima i misliš li da su oni dobro odradili svoj posao ili da se tu da još štošta napraviti te smatraš li se kompetentnom za to?

Radila sam u Uredu bivšeg studentskog pravobranitelja i mislim da smo dobro i kvalitetno obavljali svoje zadatke. Kako uvijek ima prostora za napredak, uz kvalitetan tim suradnika voljela bih podići sve ovo na jedan viši nivo. I pritom prvenstveno mislim na samu informiranost studenata o studentskim pravima.

Smatraš li da su studenti dovoljno informirani o svojim pravima? Ako nisu, kako to misliš promijeniti?

Upravo je to jedan od najvećih problema – neznanje o pravima koja nam pripadaju. U planu su predavanja na temu „Upoznaj svoja prava" gdje će studenti moći saznati sve o svojim studentskim pravima, kome se obratiti u slučaju njihova kršenja i u kojim rokovima. U izradi je također i brošura o studentskim pravima koja su propisana Statutom Sveučilišta i Pravilnikom o studiranju, a obavezna su za sve sastavnice Sveučilišta. Također, na našoj Facebook stranici tjedno ćemo objavljivati najčešća pitanja koja nam studenti postavljaju i davati odgovore na njih kako bi se ostali studenti mogli pronaći u sličnim situacijama i obratiti mi se za pomoć.

Koja pitanja studenti najčešće postavljaju pravobranitelju?

Pa u ovih godinu dana koliko sam radila sa studentima, bilo preko upita dobivenih na službeni mail, bilo na osobnim savjetovanjima koja ću i dalje održavati jednom tjedno, najčešće su to bili upiti oko komisijskih ispita, mirovanju godine te gubitku prava na studiranje.

Svi znamo da je jako bitno baviti se i drugim aktivnostima tijekom studija. Poput volontiranja, udruženja u neke udruge. Što bi savjetovala brucošima, zašto je to tako i odakle da krenu?

Svakom studentu predložila bih da se, osim samog studiranja, uvijek potrudi pronaći vremena uključiti u nešto što ga ispunjuje. Bilo da se radi o sportu, nekoj zavičajnoj udruzi ili studentskoj organizaciji. Osim što ćete steći dodatna iskustva i znanja, uvijek ćete pronaći nekoga istih razmišljanja, nastat će nova prijateljstva, zajedničke uspomene i poznanstva za cijeli život. Iako se nekad čini da uz fakultet nemaš više vremena ni za sebe, a kamoli da pomažeš nekome drugome, uz dobru se organizaciju sve stiže, a osjećaj nakon toga zaista je neprocjenjiv. Upravo je to ono što me osobno motivira za dalje.

Što bi kao studentska pravobraniteljica poručila svim studentima?

Kao studentska pravobraniteljica prvo želim svima poručiti da sam ovdje dostupna za svakog studenta s bilo kakvim problemom. Također, dragi studenti, brinite o svojim studentskim pravima, nitko se neće truditi oko njih ako ih sami ne zaštitite. Obratite mi se preko službene Facebook stranice „Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu", preko maila pravobranitelj.unizg@gmail.com ili telefonskim putem kako bi se zajedno izborili za prava koja nam pripadaju. Mehanizmi za zaštitu postoje, volja za pomoć izabranih studentskih predstavnika također, a ostalo je sve na vama. Tu smo, čekamo vas!

FOTO: BARBARA ŠIMIĆ