LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problemi troškova razredbenog postupka

Maturanti bijesni zbog poteza HKS-a nakon otkazivanja prijemnog; evo što kažu sa Sveučilišta

Iako je najavljeni datum održavanja testa apstraktnog mišljenja bio 6. srpnja, HKS je obavijestio da ispita neće biti sukladno rizičnoj epidemiološkoj situaciji. Povrat novca u cijelosti nije moguć, a evo i zašto.

Iako je najavljeni datum održavanja testa apstraktnog mišljenja bio 6. srpnja, HKS je obavijestio da ispita neće biti sukladno rizičnoj epidemiološkoj situaciji. Povrat novca u cijelosti nije moguć, a evo i zašto.

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu došlo je do, kako to budući studenti tvrde, nepravde počinjene nad njima vezane uz održavanje prijemnog ispita, odnosno testa apstraktnog mišljenja koji je obvezan za upisnike smjera Psihologije. Kako stoji u Natječaju za upise HKS-a, za upis na preddiplomski sveučilišni studij potrebno je pokriti troškove razredbenog postupka. Prema tome, upisnici za smjer Psihologija uplaćuju 250 kuna što uključuje i trošak za nabavu testa apstraktnog mišljenja, dok je za ostale smjerove za koje nije potreban dodatni prijemni ispit naplaćeno 150 kuna za pokrivanje troškova razredbenog postupka. Nedavno je zbog otkazivanja testa apstraktnog mišljenja došlo do velikog ogorčenja i pobune maturanata zbog tog poteza.

Naime, prema maturantici koja nam se obratila s ovom informacijom, rok za prijavu testa apstraktnog mišljenja bio je do 24. lipnja 2020. Za njega je bilo potrebno uplatiti već navedenu svotu novca. Ono što je Sveučilište također naglasilo jest da se u sklopu testa apstraktnog mišljenja neće održati pristupni intervju zbog situacije s bolesti COVID-19.

Iako je najavljeni datum održavanja spomenutog ispita bio 6. srpnja, naš izvor ističe da je dva dana nakon isteka datuma za uplatu i prijavu testa HKS putem e-maila obavijestio kako ispita neće biti sukladno rizičnoj epidemiološkoj situaciji te da će bodovi namijenjeni testu apstraktnog mišljenja biti nadodani postotcima više razine matematike, hrvatskog, engleskog te sveukupnog prosjeka. Uz to, naglasili su kako je povrat novca za uplaćeni novac moguć samo u iznosu od 100 kuna od uplaćenih 250 kuna. Naravno, ova je odluka razljutila maturante koji zahtijevaju povrat novca u cijelosti s obzirom da se prijemni ispit ipak neće održati.

Kako bismo saznali konkretni i službeni razlog otkazivanja ispita, obratili smo se službi za odnose s javnošću HKS-a koja nam je poručila: 

– Budući da se epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj pogoršala i da je petak, 26. lipnja 2020. bio rok za dostavu izmjena u Postani student te uzimajući u obzir da svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu sa SARS-CoV-2 virusom, a u cilju zaštite zdravlja studenata i zaposlenika Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Stručno vijeće Odjela za psihologiju predložilo je da se test apstraktnog mišljenja (koji nije moguće provesti na daljinu) za upis studenata u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija za ak. god. 2020/2021 ne provodi.

Naš se izvor obratio i studentskoj službi s pitanjem o cjelokupnom povratu novca. Dobio je odgovor kojim služba tvrdi da troškovi razredbenog potupka ne uključuju samo test apstraktnog mišljenja, nego predstavljaju administrativnu naknadu za provođenje postupka za prijavljene kandidate koja za troškove razredbenog postupka iznosi 150 kuna za sve studijske programe te je ista određena odlukom Senata. Nabava testa apstraktnog mišljenja iznosi dodatnih 100 kuna, a s obzirom na to da se test nije nabavio, Sveučilište će izvršiti povrat tog dijela troškova. Tu nam je informaciju potvrdila i služba za odnose s javnošću HKS-a tvrdeći sljedeće:

– Troškovi razredbenog postupka u iznosu od 150 kuna predstavljaju naknadu za obavljanje poslova administrativnog osoblja koje provodi postupak svih prijavljenih kandidata na studije Sveučilišta. Nabava testa apstraktnog mišljenja Sveučilištu je dodatni trošak koji  iznosi 100 kuna. Kako testovi nisu nabavljeni, trošak nije realiziran te je Sveučilište izvršilo povrat tog dijela troškova upisa prijavljenim kandidatima.

Isto tako, služba za odnose s javnošću pojasnila je kako se način financiranja Sveučilišta razlikuje od načina na ostalim javnim i privatnim sveučilištima te da prijava kandidata na razredbeni postupak ne jamči da će prijavljeni kandidati biti upisani već je uplatom naknade za provođenje razredbenog postupka u iznosu od 150 kuna zadovoljen jedan od preduvjeta za upis na studije koje izvodi Sveučilište. To su činjenice s kojima studenti pri upisu na Hrvatsko katoličko sveučilište moraju biti upoznati. 

Dakle, maturantima HKS-a izvršena je uplata novca u iznosu od 100 kuna. Ostali smjerovi koji su uplatili 150 kuna nisu dobili nikakav povrat novca zato što je to novac nužan za pokrivanje poslova administrativne službe.

FOTO: PINTEREST